• Διεθνής πολιτική

    Αντιδράσεις στη Γερμανία για την επίθεση Ερντογάν στους 10 πρέσβεις – Κατανόηση προς την Άγκυρα από το AfD

    • NewsRoom


    Η εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κηρυχθούν  ως personae non gratae 10 πρέσβεις στην Τουρκία οι οποίοι ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Γερμανία.

    Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, προς το παρόν η Γερμανική κυβέρνηση μπορεί να έχει αποφύγει να πάρει θέση στο ζήτημα που προέκυψε, ωστόσο τα κόμματα έχουν ήδη εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις τους για την κίνηση του Ερντογάν, η οποία μεταξύ άλλων στοχεύει και στον πρέσβη της Γερμανίας, ο οποίος ήταν ένας από τους 10 υπογράφοντες του αιτήματος για τον 64χρονο επιχειρηματία που παραμένει προφυλακισμένος από το 2017.

    Επισήμως,  η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται να χειριστεί την υπόθεση σε συντονισμό με τα άλλα εννέα κράτη. «Έχουμε λάβει γνώση των δηλώσεων του τούρκου προέδρου Ερντογάν όπως και τη σχετική ειδησιογραφία και συζητούμε αυτή τη στιγμή με τις άλλες εννέα εμπλεκόμενες χώρες», δήλωσαν κύκλοι του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Παρόμοια προσεκτική στάση τηρεί και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει ανακοινώσει ότι ζητά διευκρινήσεις από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Από την άλλη, η αντιπρόεδρος της Γερμανικήλς Βουλής,  Κλάουντια Ροτ, ζήτησε ξεκάθαρα την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Σύμφωνα με την πολιτικό των Πρασίνων, «οι αδίστακτες ενέργειες του Ερντογάν ενάντια σε επικριτές του πραγματοποιούνται όλο και πιο ανεξέλεγκτα.» Η «αυταρχική του πορεία» θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κυρώσεις και τη διακοπή της εξαγωγής όπλων στην Τουρκία.

    Σε μήνυμα του στο twitter ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, δηλώνει πως «μια πιθανή απέλαση» των 10 πρεσβευτών από το «νατοϊκό σύμμαχο Τουρκία θα ήταν απερίσκεπτη, μη διπλωματική και θα αποδυνάμωνε τη συνοχή της συμμαχίας.» Ο Γκραφ Λάμπσντορφ αμφιβάλει, ότι o Ερντογάν θα επιθυμούσε μια τέτοια εξέλιξη.

    Σκληρή κριτική ασκεί ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, Ρόμπερτ Ρέτγκεν, στη Süddeutsche Zeitung. Ενώ κάνει λόγο για «κλιμάκωση στην εξωτερική πολιτική», ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός καταλογίζει στον τούρκο πρόεδρο, ότι «οδηγεί τη χώρα του περαιτέρω σε πλήρη απομάκρυνση από την Ευρώπη και τη Δύση.»

    Μοναδικό κόμμα που δείχνει κατανόηση για τη τουρκική στάση, είναι το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Ο εκπρόσωπος της ΚΟ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πετρ Μπύστρον, καταλογίζει στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και την Κομισιόν παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Τουρκίας. Αντί να επιλέξουν τη διπλωματική οδό για την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά οι δύο θεσμοί επιδόθηκαν σε «πολιτικό ακτιβισμό». Αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, εκτιμά ο βουλευτής του AfD.

    Διαβάστε επίσης

    Τουρκία: “Persona non grata” θα κηρυχθούν οι πρεσβευτές 10 χωρών που κινητοποιήθηκαν υπέρ του Οσμάν Καβαλά

    Σασόλι: Η απέλαση Πρέσβεων είναι ένδειξη της απολυταρχικής διολίσθησης της τουρκικής κυβέρνησης

    Ερντογάν: Απολειφάδι του Σόρος ο Καβαλά – Να απελαθούν οι 10 πρέσβεις



    ΣΧΟΛΙΑ