• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης – Ποιος ο αντικαταστάτης του

    • NewsRoom
    Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης - Ποιος ο αντικαταστάτης του

    Λουτφί Ελβάν


    Τουρκία: Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Λουτφί Ελβάν, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας.

    Ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δεκτή την παραίτησή του.

    Ο Τούρκος πρόεδρος τοποθέτησε στη θέση του Ελβάν τον επιχειρηματία Νουρεντίν Νεμπάτι. Ο Νεμπάτι είναι υποστηρικτής της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων, την οποία ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταστρέφοντας την αξία της λίρας. Μάλιστα ο Νεμπάτι υποστηρίζει πως η ζημιά στη λίρα δεν θα είναι μόνιμη.

    Ο Νεμπάτι θα είναι ο τρίτος υπουργός Οικονομικών που θα διοριστεί από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ υπέβαλε την παραίτησή του.

    Είναι αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Kocaeli. Υπηρέτησε ως βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΚ).

    Νωρίτερα, πάντως,  η  Κεντρική Τράπεζα είχε πουλήσει συνάλλαγμα προκειμένου να βοηθήσει την τουρκική λίρα.  Παρά την πτώση του τουρκικού νομίσματος και την εκτόξευση του πληθωρισμού ο Ερντογάν επιμένει στην αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική του, η οποία κατευθύνεται από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις  αλλά και της μανίας του να επιτύχει μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, οδηγώντας τους  πολίτες να στρέφονται προς την άμεση κατανάλωση, ως ένα είδος επένδυση για το μέλλον.

    Διαβάστε επίσης

    Τουρκία: Σε κατάσταση σοκ οι Τούρκοι πολίτες από την κρίση που ήρθε μετά την πτώση της λίρας



    ΣΧΟΛΙΑ