• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία: Οργή για τη στάση της Γαλλίας, απειλεί με «μέτρα» την Κύπρο

    • NewsRoom
    Τουρκία: Οργή για τη στάση της Γαλλίας, απειλεί με «μέτρα» την Κύπρο

    Μεβλουτ Τσαβούσογλου, ΥΠΕΞ Τουρκίας


    Την οργή της για τις κινήσεις της Γαλλίας  στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να εκφράζει η Τουρκία, λίγες ημέρες μετά την ιστορική υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και του Παρισιού, αλλά και την διενέργεια των ερευνών του National Geo στην Κυπριακή ΑΟΖ.

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, προειδοποιεί τις «τρίτες χώρες» – εννοώντας την Γαλλία – με ανακοίνωσή του, απειλώντας ταυτόχρονα με μέτρα ενόψει των ερευνών του γαλλικού πλοίου στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

    Στο νέο της παραλήρημα η Τουρκία μιλά, μάλιστα, για δήθεν  «παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», αναφερόμενη στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης.

    Όπως αναφέρει, «η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση  επιχειρούν τους τελευταίους μήνες να εμπλακούν σε μονομερείς και προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνοντας την ένταση. Μετά από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας (σσ. μιλά για τις έρευνες του σκάφους National Geo 10 μίλια ανατολικά της Κρήτης) , τώρα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες με το συγκεκριμένο σκάφος στις 3 Οκτωβρίου, με τρόπο που θα παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους των Τουρκοκυπρίων (σ.σ  ψευδοκράτους) και την τουρκική υφαλοκρηπίδα».

    Η Τουρκία αναφέρει επίσης πως η Κύπρος έχει προγραμματίσει γεώτρηση νοτίως του νησιού, υποστηρίζοντας πως «θα αυξήσει την ένταση και θα απειλήσει την σταθερότητα στην περιοχή».

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ απειλεί μάλιστα πως  έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα «στο πεδίο»,  καλώντας  «τις τρίτες χώρες» να «μην  γίνουν όργανα της Ελλάδας και της Κύπρου , οι οποίες προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες».

    Παρά τις απειλές και τις κινήσεις της Τουρκίας, πάντως, οι έρευνες που αφορούν τον αγωγό East Μed συνεχίζονται κανονικά, με το πλοίο να βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Η σχετική NAVTEX για τις έρευνες του πλοίου που εξέδωσε η Λευκωσία έχει διάρκεια από τις 27 έως τις 4 Οκτωβρίου.

    Διαβάστε επίσης

    Τουρκία: Εκνευρισμός για την ελληνογαλλική συμφωνία – Η Ελλάδα απειλεί την περιφερειακή ειρήνη

    Δένδιας: Εντελώς απαράδεκτες οι τουρκικές αιτιάσεις για τη συμφωνία με Γαλλία



    ΣΧΟΛΙΑ