• Διεθνής πολιτική

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης παρέπεμψε την Τουρκία στο ΕΔΑΔ για την υπόθεση Καβάλα – Οργή στην Άγκυρα

    • NewsRoom

    Οσμάν Καβάλα


    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραπέμπεται η Τουρκία μετά την απόφασή της να αγνοήσει την προειδοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την συνεχιζόμενη παράνομη φυλάκιση του Οσμάν Καβάλα.

    Η επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε με ψηφοφορία την Τετάρτη να παραπέμψει την Τουρκία, μια κίνηση αναμενόμενη καθώς η δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης αγνοήθηκε κατάφωρα από την Άγκυρα.

    Το ΕΔΑΔ θα αξιολογήσει εάν η Τουρκία παραβίασε τις νομικές της υποχρεώσεις βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πιθανές πειθαρχικές ενέργειες κατά της Τουρκίας ως μέρος των διαδικασιών παράβασης περιλαμβάνουν την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου και την ενδεχόμενη αποβολή.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε απάντησή του ανέφερε πως η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης διατήρησε τη στάση της να παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία των δικαστικών διαδικασιών και παραβιάζει την αρχή του σεβασμού των δικαστικών διαδικασιών.

    «Η συνεχής προώθηση της απόφασης του Καβάλα στην ημερήσια διάταξη είναι μια κακόβουλη, σκόπιμη και ασυνεπής προσέγγιση», αναφέρει, ενώ χαρακτηρίζει την απόφαση για παραπομπή της χώρας στο ΕΔΑΔ ως  «προκατειλημμένη και με πολιτικά κίνητρα» και τη στάση της επιτροπής υπουργών ως «μεροληπτική και επιλεκτική».

    «Η προσδοκία μας είναι το ΕΔΑΔ να αξιολογήσει αυτή την απόφαση σε δίκαιη βάση. Και λαμβάνοντας υπόψη τις εκκρεμείς εγχώριες διαδικασίες, να μην ενεργήσει ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο· και να εκδώσει την απόφασή του σύμφωνα με τη νομολογία και τις αρχές του, καθώς και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

    Από την πλευρά του η πλευρά του Καβάλα αναφέρει :

    «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να διερευνήσουμε με ουδέτερο μάτι τις νομικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν για τη συνέχιση της κράτησής μου μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ για την άμεση αποφυλάκισή μου και την αθώωσή μου στη δίκη Γκεζί. Ελπίζω ότι η αξιολόγηση του ΕΔΑΔ θα συμβάλει στην προστασία των νομικών κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας».

    Διαβάστε επίσης

    Μακρόν: Επικοινωνία με τον Μπάιντεν για Ουκρανία – Δεν αποκλείεται η επίσκεψή του στη Μόσχα

    Ιταλία: Σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων προαναγγέλλει ο Ντράγκι



    ΣΧΟΛΙΑ