• Top Stories

    Το φάντασμα της Ελλάδας πλανάται πάνω από την Πορτογαλία

    Pedro Passos Coelho

    Pedro Passos Coelho


    Ως παράδειγμα προς αποφυγή παρουσιάζει την Ελλάδα η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Maria Luis Albuquerque, επισημαίνοντας τον κίνδυνο η πολιτική αστάθεια στην Πορτογαλία να οδηγήσει σε δραματικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας.

    Η ανάληψη της εξουσίας από μία αριστερή συμμαχία κομμάτων είναι προ των πυλών στην Πορτογαλία, μετά την πτώση της κυβέρνησης του κεντροδεξιού Pedro Passos Coelho, και η Albuquerque, πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της χώρας, αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας: “Δυστυχώς, αρκεί να δει κανείς την πρόσφατη ιστορία ενός από τους εταίρους μας στο ευρώ, της Ελλάδας, και το κόστος του υποτιθέμενου ‘τελους της λιτότητας’ και της επανάστασης κατά των κανονισμών της Ευρώπης, για να δει τι επιπτώσεις είχε”, ανέφερε συγκεκριμένα η Albuquerque, αναφερόμενη στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Τσίπρα από την αρχή του χρόνου, και παραλληλίζοντας τη ρητορική του Έλληνα πρωθυπουργού με αυτήν των αριστερώ κομμάτων. “Τι κέρδισαν; Περισσότερη ύφεση, περισσότερη φτώχεια, περισσότερη ανεργία και μία αύξηση της εξάρτησής τους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ”, πρόσθεσε.

    Ο παραλληλισμός της Albuquerque κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι. Τα αριστερά κόμματα που συνθέτουν τη νέα (καθώς φαίνεται) κυβερνητική συμμαχία της χώρας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Αριστερό Μπλόκο, το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι Πράσινοι, διαμηνύουν ότι θέλουν να δώσουν τέλος στις πολιτικές λιτότητας και να ανατρέψουν μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος που ολοκληρώθηκε πέρυσι, θυμίζοντας πολύ τα όσα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου. Μεταξύ των εξαγγελιών τους ξεχωρίζουν η ακύρωση των περικοπών στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων και η ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων.

    Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση είναι σίγουρα ένα σενάριο που οι Ίβηρες δεν θα ήθελαν να μιμηθούν, κι έτσι τα στελέχη της κυβέρνησης του Coelho ανασύρουν όλο και πιο συχνά το “φάντασμα” της Ελλάδας, ως ένα τρομακτικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν η χώρα ξεφύγει από την πεπατημένη των ευρωπαϊκών κανονισμών. Ήδη, άλλωστε, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει αύξηση των spreads της Πορτογαλίας, την ώρα που η χώρα παλεύει για να περιορίσει το βαρύ δημόσιο χρέος της.

    Όπως είπε εξάλλου και ο ίδιος ο Coelho για τους πολιτικούς του αντιπάλους, “ελπίζω αυτά που μας υπόσχονται τώρα για το μέλλον να μη χρειαστεί να τα πληρώσουμε εις διπλούν αύριο”…



    ΣΧΟΛΙΑ