ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να βρεθεί στο μικροσκόπιο αναφορικά με την δέσμευση της να παραμείνει στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την ώρα που πλησιάζει στην εκπλήρωση του στόχου για ουσιαστική τιθάσευση του πληθωρισμού.
Η πρόεδρος, φέρεται να έχει δεχθεί κρούση για τη θέση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στην Ελβετία, παρά το γεγονός ότι η θητεία της στη Φρανκφούρτη διαρκεί επίσημα ακόμη 2,5 χρόνια.
Δεν είναι πρωτοφανές για έναν επικεφαλής της ΕΚΤ να ερωτάται για τέτοια θέματα από δημοσιογράφους — κάτι που είχε συμβεί και με τον προκάτοχό της, Μάριο Ντράγκι, όταν υπήρχαν φήμες πως θα γινόταν πρόεδρος της Ιταλίας.
Σημειώνεται ότι η Λαγκάρντ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη για να παρουσιάσει τη νεότερη απόφαση νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Μαζί με την ευρέως αναμενόμενη όγδοη μείωση των επιτοκίων, η επικεφαλής της ΕΚΤ θα παρουσιάσει νέες προβλέψεις για τις τιμές καταναλωτή, οι οποίες πιθανόν να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται κοντά στον στόχο μεσοπρόθεσμα, μετά την πτώση του στο 1,9% τον Μάιο — κάτω από τον στόχο του 2% για πρώτη φορά εδώ και οκτώ μήνες.
Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του WEF: σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την περασμένη εβδομάδα, η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών στη ζώνη του ευρώ είναι ένα από τα κριτήρια που θα ήθελε να πληροί η Λαγκάρντ πριν αναλάβει τη θέση στη Γενεύη. Το ίδιο άρθρο ανέφερε ότι ο ιδρυτής του WEF, Κλάους Σβαμπ, είπε πως η Λαγκάρντ είχε συζητήσει από τον Απρίλιο το ενδεχόμενο να διακόψει πρόωρα τη θητεία της για να τον διαδεχθεί ως πρόεδρος.
Πέρα από την επίσημη διαβεβαίωση ότι είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη θητεία της, η ΕΚΤ δεν έχει διαψεύσει ευθέως τις φήμες περί συνομιλιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι ίσως να έχει σκεφτεί την πρόωρη αποχώρησης της.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ, όταν ρωτήθηκε από το Bloomberg, επανέλαβε ότι «η πρόεδρος Λαγκάρντ είναι πλήρως προσηλωμένη στην αποστολή της και αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη θητεία της».
Αν η πρόεδρος ήθελε να αποχωρήσει σύντομα, τώρα ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή, καθώς μπορεί να ισχυριστεί ότι πέτυχε την βασική της αποστολή.
Μια επανεξέταση της στρατηγικής, που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, θα της έδινε τη δυνατότητα να θέσει τις βάσεις για τον διάδοχό της.
Παράλληλα, η επιλογή νέου προέδρου της ΕΚΤ θα μπορούσε να γίνει σε συνθήκες σχετικής πολιτικής σταθερότητας στις βασικές χώρες της Ευρωζώνης, παρά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ολλανδία αυτή την εβδομάδα. Αντίθετα, όταν πλησιάζει το τέλος της θητείας της το 2027, η Γαλλία ενδέχεται να βρίσκεται στα πρόθυρα εκλογής ακροδεξιού προέδρου.
Εάν αποχωρούσε στο τέλος του 2025, αυτό θα συνέπιπτε με τα 70ά γενέθλιά της την 1η Ιανουαρίου.
«Ήταν μια επιτυχημένη χρονιά για τη νομισματική πολιτική υπό την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τους συνεργάτες της», δήλωσε ο Τζο Νέλις, οικονομικός σύμβουλος της εταιρείας MHA και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κράνφιλντ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Έθεσαν τις βάσεις για οικονομική ανάπτυξη, έκλεισαν το ζήτημα του πληθωρισμού και φαίνεται πως αποκατέστησαν την ομαλότητα στην οικονομία — τουλάχιστον προς το παρόν».
Πρόωρη αποχώρηση στο παρελθόν
Υπενθυμίζεται ότι η Λαγκάρντ έχει αποχωρήσει πρόωρα και στο παρελθόν: παραιτήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2019 για να αναλάβει την ΕΚΤ, ενώ σε συνέντευξη της το 2018 στους FT είχε αρνηθεί δημόσια ότι ενδιαφερόταν για τη θέση.
Από την άλλη, υπάρχει λόγος να παραμείνει για το υπόλοιπο της θητείας της: η Ευρωζώνη χρειάζεται όσο το δυνατόν πιο σταθερό χέρι στην χάραξη πολιτικής, ενόψει παγκόσμιων αναταράξεων λόγω δασμών και εμπορικής αβεβαιότητας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Τίθεται επίσης το ερώτημα γιατί θα ήθελε να εγκαταλείψει τη δεύτερη σημαντικότερη θέση στην παγκόσμια κεντρική τραπεζική, μετά την ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).
Η Λαγκάρντ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του WEF από το 2019, γεγονός που της δίνει επίσημα το δικαίωμα να διαδεχθεί τον Σβαμπ, ο οποίος ηγήθηκε του οργανισμού για πάνω από μισό αιώνα. Ο Σβαμπ παραιτήθηκε από όλα του τα καθήκοντα στις 21 Απριλίου μετά από κατηγορίες για οικονομική κακοδιαχείριση, τις οποίες αρνείται.
Παρά το γεγονός ότι το όνομά της ακούγεται σχεδόν κάθε φορά που αδειάζει υψηλόβαθμη θέση στη Γαλλία, μέχρι τώρα δεν υπήρχε σοβαρός λόγος να αμφισβητηθεί ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ θα ολοκλήρωνε τη θητεία της. Ακόμα και αν προσπαθήσει να διαψεύσει τέτοιου είδους φημολογίες την Πέμπτη, τα ερωτήματα θα παραμείνουν — τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί νέος επικεφαλής για το WEF.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Winners & Losers: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Μαΐου
- Ποιοί δικαιούνται επιστροφή ενοικίου έως και 800 ευρώ τον ερχόμενο Νοέμβριο – Ποιοι χάνουν την επιδότηση για τρια χρόνια
- Το ξαφνικό ενδιαφέρον σε Εθνική-Πειραιώς, big success για την Βρεττού, τα μεγάλα παιδιά στην IDEAL, με πόσα έφυγε ο Τσαμάζ από τον ΟΤΕ, o εκδότης και οι πλαστές ταυτότητες, ένα quiz με τη σύζυγο υπουργού και τι συμβαίνει στο Cape Sounio
- EKT: Αρχίζουν τα δύσκολα για τους traders- Γρίφος η επόμενη κίνηση για τα επιτόκια
