• Διεθνής πολιτική

    Θα βγάλει ο Ερντογάν το καινούργιο γεωτρύπανο της Τουρκίας τον Αύγουστο και σε ποια περιοχή; Όλο το παρασκήνιο

    • Contributor
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Να ανεβάσει και πάλι τον υδράργυρο στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επιχειρεί η Τουρκία με κινήσεις σε επίπεδο ρητορικής, όπως πιστοποιεί η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Ερντογάν, στην οποία, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για προκλητικές ενέργειες και αυξανόμενες και απαράδεκτες παραβιάσεις του δικού της εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της από την Ελλάδα.

    Αλλά, και επί του πεδίου, αφενός με τις 75 παραβιάσεις (τις περισσότερες μετά από μήνες) του εθνικού μας εναέριου χώρου από μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε όλο το μήκος των οριογραμμής στα ανατολικά σύνορα. Αφετέρου με τις νέες ανακοινώσεις από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Οκτάι (και όχι αυτή τη φορά από τον αρμόδιο Υπουργό Ενέργειας) για έξοδο του 4ου γεωτρύπανου της Άγκυρας εντός του Αυγούστου, ελλείψει περαιτέρω διευκρινίσεων για την πορεία και την αποστολή του.

    Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια χθες: Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και να ελπίζουμε το καλύτερο. Ούτως ή άλλως, η τουρκική πλευρά έχει αρκετές φορές υπερβεί τα εσκαμμένα.

    Με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να επισημαίνει με νόημα πως η απειλή πολέμου (casus belli) που έχει εξαπολύσει η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται κενή περιεχομένου και ρητορικό σχήμα.

    Τα σενάρια για το τουρκικό γεωτρύπανο

    Απέναντι στη νέα αυτή έξαρση της τουρκικής απειλής, κυρίως την πιθανότητα το τουρκικό σκάφος να προβεί πραγματικά σε γεώτρηση, η Κυβέρνηση εξετάζει όλες τις εκδοχές και είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και επί του πεδίου.

    Με το δυσμενέστερο σενάριο να προβλέπει το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» να επιχειρήσει να τρυπήσει νοτίως της Κρήτης σε περιοχή εντός του λεγόμενου τουρκολιβυκού μνημονίου, και μάλιστα, κατόπιν σχετικής δημόσιας διατύπωσης σύμφωνης γνώμης και από τη Λιβύη.

    Το ενδιάμεσο σενάριο προβλέπει κίνηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, πιθανότατα στο βόρειο κομμάτι του θαλασσοτεμαχίου “6”, όπου διερευνούν η Ιταλική ENI και η Γαλλική Total. Όταν η Λευκωσία μόλις χθες, ανακοίνωσε τη συνέχιση των εργασιών ανάπτυξης του κοιτάσματος “Αφροδίτη” και η Πρέσβης της Ιταλίας στη μεγαλόνησο δήλωνε δημοσίως, πως ο πιθανός εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου θα άλλαζε τους όρους του παιχνιδιού για την Κύπρο και την Ευρώπη.

    Το ευνοϊκό σενάριο μιλά για κίνηση της Άγκυρας εντός των χωρικών της υδάτων, με στόχο την άσκηση περαιτέρω πίεσης προς την Αθήνα και κυρίως προς την Ουάσινγκτον, ενόψει και των διαπραγματεύσεων για τα F-16 και τη Συρία.

    Γιατί η Τουρκία επικαλείται συνεχώς “παραβιάσεις” από την Ελλάδα;

    Ταυτοχρόνως, ιδιαίτερη ανησυχία στην Κυβέρνηση προκαλεί η εντεινόμενη επίκληση από την Άγκυρα του “επιχειρήματος” περί δήθεν παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Τουρκίας από ελληνικά μαχητικά. Μάλιστα, χθες, σε μια απολύτως οργανωμένη επιχείρηση, εκτός από την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, αναφορά στο θέμα έκανε και ο Τσαβούσογλου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

    Η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας, ακόμη και τον εναέριο χώρο μας πάνω από την ηπειρωτική μας χώρα, είπε. Για να συνεχίσει στην αμέσως επόμενη πρόταση, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ανασύρθηκε από το ντουλάπι των τουρκικών αιτιάσεων η εν λόγω αναφορά: Όταν δίνετε κάτι ή ένα προϊόν στην Ελλάδα, κάνετε ένα σχόλιο ή μια προσφορά λέγοντας «με την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζετε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας…»; Άλλωστε, αυτή η πολιτική ισορροπίας [σσ. των ΗΠΑ] δεν πρέπει να διαταραχθεί.

    Επιβεβαιώνοντας προηγούμενο ρεπορτάζ του mononews, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, για πρώτη φορά δημοσίως, αναφερθείς σε πιθανές προϋποθέσεις που θα τεθούν από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα για την αγορά των F-16, ενδεχομένως με τη δέσμευση να μην προβαίνει σε παραβιάσεις και σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και κατοικημένες περιοχές, διεμήνυσε πως “δεν είναι δυνατόν να πούμε «ναι» σε μια μέθοδο που θα μας δέσει τα χέρια”.

    Ενδεικτική των προθέσεων της Τουρκίας είναι επίσης και η αναφορά Τσαβούσογλου στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών: Είπαμε «η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές τις συμφωνίες (σσ Λωζάννης και Παρισίων) Όταν δεν συμμορφώνεται, ξεκινάμε τη συζήτηση για την κυριαρχία». Και έχουμε ξεκινήσει αυτή τη συζήτηση. Και θα το ακολουθήσουμε μέχρι τέλος.

    Η σταδιακή ένταξη στο επίσημο δόγμα της Άγκυρας ανάλογων θέσεων, μπορεί να προκαλεί την επίσης επίσημη αντίδραση μεγάλων πρωτευουσών υπέρ της Ελλάδας, ταυτόχρονα όμως, δημιουργεί έντονη ανησυχία στην ελληνική διπλωματία. Πολλώ μάλλον όταν ανάλογες ή και χειρότερες θέσεις δημοσιοποιούν και ανώτατα στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης.



    ΣΧΟΛΙΑ