• Διεθνής πολιτική

    Τατάρ: Η Κύπρος ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τώρα στην Τουρκία

    Ερσίν Τατάρ

    Ερσίν Τατάρ, Τουρκοκύπριος ηγέτης


    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θεωρεί πως η Κύπρος το 1878 παραδόθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Βρετανία για σκοπούς διοίκησης αλλά η ιδιοκτησία, παραμένει στη διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την Τουρκία!

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τατάρ επιχειρεί να κάνει τον ιστορικό, με καινοφανείς απόψεις για το τι ανήκει στη Τουρκία, θεωρώντας λίγο πολύ πως ότι κατείχαν οι Οθωμανοί πρέπει να αποτελέσουν τουρκική επικράτεια.

    Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Güneş ο Ερσίν Τατάρ, κατά την επίσκεψη του στο συγκρότημα οθωμανικών αρχείων της Διεύθυνσης Κρατικών Αρχείων στην Κωνσταντινούπολη, ενημερώθηκε για το αρχείο, ενώ είχε την ευκαιρία να εξετάσει τη συμφωνία μίσθωσης που υπεγράφη μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Μεγάλης Βρετανίας το 1878.

    Δήλωσε ότι εάν το έγγραφο αυτό δεν ήταν διαθέσιμο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να προβεί σε διαφορετικές θέσεις, αλλά όπως φαίνεται στο έγγραφο αυτό, η διοίκηση του νησιού αφέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας δεν μεταβιβάστηκαν.

    Είπε πως με αυτό και μόνο το έγγραφο μπορεί να γίνει κατανοητή η σημασία του αρχείου, ότι ένα έθνος που μεταφέρει το παρελθόν του στο μέλλον θα καταλαμβάνει πάντα τη θέση του στην ιστορία.

    Τόνισε δε ότι για να επιβιώσει ένα έθνος πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία του, ενώ πρόσθεσε ότι κάθε Τούρκος νέος πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί αυτό το αρχείο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τον τουρκικό λαό.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Κίνα και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία με τους Χούθι για τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα

    Στο Κάιρο ο Άντονι Μπλίνκεν για να συζητήσει το ενδεχόμενο εκεχειρίας στη Γάζα

    Βέλγιο: Για διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βελγίου και Τουρκίας κάνουν λόγο τα βελγικά μέσα ενημέρωσης



    ΣΧΟΛΙΑ