• Διεθνής πολιτική

    Ταλιμπάν: Επιτρέπουν σε 200 ξένους υπηκόους να φύγουν με πτήσεις τσάρτερ

    • NewsRoom
    Ταλιμπάν: Επιτρέπουν σε 200 ξένους υπηκόους να φύγουν με πτήσεις τσάρτερ

    Ταλιμπάν


    Οι αναχωρήσεις, που επέτρεψαν οι Ταλιμπάν, θα είναι από τις πρώτες διεθνείς πτήσεις που θα απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά το τέλος της εκκένωσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

    Διακόσιοι Αμερικανοί και άλλοι αλλοδαποί που παραμένουν στο Αφγανιστάν αναμένεται να φύγουν από την χώρα με πτήσεις τσάρτερ από την Καμπούλ, την Πέμπτη, αφού η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν συμφώνησε στην απομάκρυνσή τους.

    Οι πτήσεις αυτές θα είναι από τις πρώτες διεθνείς που θα απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά το τέλος της χαοτικής απομάκρυνσης από τους Αμερικανούς των 124.000 ξένων και Αφγανών που βρίσκονταν σε κίνδυνο.

    Οι νέες αποχωρήσεις που έχουν εγκριθεί από τους Ταλιμπάν έρχονται εν μέσω της  αυξανόμενης ανησυχίας για την ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και των δικαιωμάτων των γυναικών.

    Χτύπησαν και βασάνισαν δημοσιογράφους

    Μετά την απαγόρευση των διαδηλώσεων την Πέμπτη από τους Ταλιμπάν, Αφγανοί δημοσιογράφοι ανέφεραν την Πέμπτη ότι χτυπήθηκαν και κρατήθηκαν μετά την κάλυψη ειδήσεων σχετικά με τις διαδηλώσεις.

    Συγκεκριμένα δύο από αυτούς έφεραν χτυπήματα και μώλωπες, αφού ξυλοκοπήθηκαν και κρατήθηκαν για ώρες από τους Ταλιμπάν για την κάλυψη διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Τετάρτη.

    Μεταφέρθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στην Καμπούλ, όπου τους ξυλοκόπησαν με ρόπαλα και τους βασάνισαν με ηλεκτρικά καλώδια και μαστίγια, αφού κατηγορήθηκαν ότι οργάνωσαν τη διαδήλωση.

    «Ένας από τους Ταλιμπάν έβαλε το πόδι του στο κεφάλι μου, χτύπησε το πρόσωπό μου στο τσιμέντο. Με κλώτσησαν στο κεφάλι … Νόμιζα ότι θα με σκοτώσουν» λέει ένας Αφγανός φωτογράφος.

    Ο Nematullah Naqdi και ο συνάδελφος του Taqi Daryabi, οι οποίοι εργάζονται στο Etilaat Roz (Information Daily),  κάλυπταν μια διαμαρτυρία στην Καμπούλ από γυναίκες που ζητούσαν το δικαίωμα στην εργασία και την εκπαίδευση.

    Παρά τις υποσχέσεις για ένα πιο ολοκληρωμένο καθεστώς, συμπεριλαμβανομένης της άδειας δημοσιογράφων να εργαστούν, οι Ταλιμπάν έχουν κινηθεί δυναμικά για να σβήσουν την αντιπολίτευση εναντίον της κυριαρχίας τους, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης μη εξουσιοδοτημένων διαδηλώσεων που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών την Τετάρτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Αφγανιστάν: Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης χαρακτηρίζει παράνομη την νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν

    Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ): Δεν θα αφήσουμε το Αφγανιστάν να γίνει καταφύγιο τρομοκρατών



    ΣΧΟΛΙΑ