• Διεθνής πολιτική

    Τα πρώτα σημάδια: Το Brexit σκοτώνει το Λονδίνο 


    Πολλές ήταν οι προεπισκοπήσεις για τις επιπτώσεις του Brexit για την Μεγάλη Βρετανία, την Ευρώπη και γενικότερα τις παγκόσμιες οικονομικές συναλλαγές με τη χώρα. Ένας σημαντικός φόβος ήταν το βαρύ χτύπημα που θα είχε το Brexit στον παγκόσμιας σημασίας οικονομικό τομέα της χώρας, το Λονδίνο. Αυτός ο φόβος έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα.

    Μετά τη δραματική πτώση της στερλίνας, αφού βγήκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο χρηματοπιστωτικός τομέας του Λονδίνου βρίσκεται σε κίνδυνο. Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά των παγκόσμιων αγορών συναλλάγματος με πάνω από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια των συναλλαγών να λαμβάνουν χώρα εκεί ημερησίως. Είναι πιθανό ο όγκος των συναλλαγών να μειωθεί δραματικά τώρα που η Μ. Βρετανία ψήφισε να αποχωρήσει από την ΕΕ.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande δήλωσε την Τρίτη στις Βρυξέλλες πως το Λονδίνο δεν βρίσκεσαι σε θέση πλέον να εκκαθαρίζει τις συναλλαγές σε ευρώ, ένας καθοριστικός ρόλος της Square Mile στις ευρωπαϊκές αγορές συναλλάγματος, χαρακτηριστικά “η πρωτεύουσα μπορούσε να χειριστεί τις πράξεις εκκαθάρισης για την ευρωζώνη χάρη στην ΕΕ”. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο Γάλλος Πρόεδρος προσέθεσε πως “μπορεί να χρησιμεύσει ως μάθημα για όσους αναζητούν την διάλυση της Ευρώπης”. Πρέπει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμούσε εδώ και πολλά χρόνια να σταματήσουν οι βρετανικές επιχειρήσεις την εκκαθάριση ευρώ φτάνοντας στα δικαστήρια το 2015. Τώρα πλέον, με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η κατάσταση πρόκειται να αλλάξει.

    Πέρα από την θέση που πρόκειται να χάσει το Λονδίνο από τις αγορές συναλλάγματος, η τεράστια πτώση των τραπεζικών μετοχών αναδεικνύει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: η Μεγάλη Βρετανία εκτός της ΕΕ δεν ελκύει τις τραπεζικές επιχειρήσεις, καθώς η ύφεση που προβλέπεται από κάποιους μελετητές αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

    Η Laurie Mayers, αναπληρώτρια διευθύνων σύμβουλος της Moody’s, προβλέπει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την αυξημένη ασάφεια στις μελλοντικές εμπορικές συναλλαγές της Αγγλίας με την Ευρώπη. Η Moody’s, μία επιχείρηση αξιολόγησης ομολόγων, θεωρεί πως “θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις ρευστότητας για τις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, δεδομένης της προετοιμασίας και του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης της Τράπεζας της Αγγλίας.”

    Η ‘έξοδος’ των οικονομικών θέσεων 

    Η ασάφεια για τον οικονομικό ρόλο του Λονδίνου στην Ευρώπη αφού πραγματοποιηθεί το Brexit ανησυχεί τις τράπεζες και τις παροτρύνει στην μεταφορά των εργαζομένων τους σε άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η φήμη πως η Morgan Stanley θα μετακινούσε χιλιάδες υπαλλήλους εκτός της Μεγάλης Βρετανίας διαψεύσθηκε, αλλά συνεχίζει να φημολογείται πως η HSBC, JP Morgan και Goldman Sachs ενδεχομένως να στείλουν τους υπαλλήλους τους σε άλλες χώρες. Ακόμη και η Vodafone συζητάει τη μεταφορά χιλιάδων θέσεων εργασίας εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που δείχνει πως οι επιπτώσεις του Brexit δεν θα περιοριστούν μόνο σε τράπεζες αλλά και σε άλλες πολυεθνικές εταιρίες.

    Lloyd Blankfein, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs
    Lloyd Blankfein, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs

    Σε γενικές γραμμές τα πράγματα δεν δείχνουν καλά για το City του Λονδίνου. Μπορεί να μην έχει μειωθεί η δύναμή του ως χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης, ωστόσο ο ρόλος του στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα πρόκειται να αλλάξει για πάντα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/o-juncker-apanta-gia-chronodiagramma-tou-brexit-thema-imeron-akoma-ke-defterolepton/57163

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/57177-2/57177



    ΣΧΟΛΙΑ