Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, είχε στο προεδρικό μέγαρο στην ‘Ακγυρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ, ενώ βασικό θέμα στην ατζέντα ήταν οι εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας.

1

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η ‘Αγκυρα έχει εντείνει τις προσπάθειές της για τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας με στόχο μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη και ότι ο ίδιος έχει επικοινωνήσει για τον σκοπό αυτό με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Είπε επίσης πως η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά την εφαρμογή εκεχειρίας και διατηρεί τη θέση της ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να είναι μέρος αυτού του πολέμου, τονίζοντας ότι η ευκαιρία για ειρήνη δεν πρέπει να χαθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αποδίδει σημασία στη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και ως ένδειξη αυτού, η Τουρκία θα αναλάβει και πάλι τη διοίκηση της KFOR, της ΝATOϊκής δύναμης Κοσόβου.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν από την τουρκική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ο Μαρκ Ρούτε θα συμμετάσχει αύριο και μεθαύριο, 14-15 Μαΐου, στην ‘Ατυπη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΕ: «Τροχοπέδη» ο Όρμπαν για τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία

Κάγια Κάλας: Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση για ειρήνη στην Ουκρανία

Ουκρανία: Άρνηση του Πούτιν να πάει στην Τουρκία θα δείξει απροθυμία της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο