• Διεθνής πολιτική

    Νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία προανήγγειλε ο Ερντογάν

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Νέες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανακοινώσει το σχέδιο μετεγκατάστασης ενός εκατομμυρίου προσφύγων από τη χώρα του στη βόρεια Συρία, θέλει να ενισχύσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στο έδαφός της.

    Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της τουρκικής προεδρίας, «συγκεντρώθηκαν πληροφορίες και συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εντός της επικράτειας και πέρα από τα σύνορά μας, εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων» — μεταξύ αυτών Κούρδοι μαχητές (PKK/KCK-PYD-YPG), Γκιουλενιστές και μέλη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους – «… καθώς και κάθε είδους απειλής για την εθνική ασφάλεια».

    Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται ήδη και εκείνες που θα ξεκινήσουν για να εξαλείψουν την «τρομοκρατική απειλή» στα νότια σύνορα της Τουρκίας «δεν στοχεύουν σε καμία περίπτωση την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών χωρών» και απορρέουν από τις ανάγκες για την εθνική ασφάλεια.

    Οι σχεδιαζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν κυρίως τα κουρδικά κινήματα που η Άγκυρα καταγγέλλει ως «τρομοκρατικές οργανώσεις». Άλλωστε, η Τουρκία εγείρει ενστάσεις αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσέφεραν καταφύγιο σε μαχητές των PKK και YPG.

    Η Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χωρίς να προηγηθούν «συγκεκριμένα μέτρα» από τις χώρες αυτές σε σχέση με τις ανησυχίες για την ασφάλειά της, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, μετά τη συνάντηση με διπλωμάτες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνομιλία Μακρόν-Ερντογάν: Να γίνει σεβαστή η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

    Σε ρόλο διαμεσολαβητή ο Μακρόν: Συνάντηση με τον Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

    Τουρκία: Μήνυση κατά του Κιλιτσντάρογλου υποβάλλει ο Ερντογάν



    ΣΧΟΛΙΑ