• Διεθνής πολιτική

    Στρατιωτικές ασκήσεις με Κίνα και Ινδία ξεκίνησε ο Πούτιν

    • NewsRoom
    Βλαντιμίρ Πούτιν

    Βλαντιμίρ Πούτιν


    Η Ρωσία διεξάγει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή της Κίνας και της Ινδίας, καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αντεπιτίθεται στις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να τον απομονώσουν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

    Περισσότεροι από 50.000 στρατιώτες και 5.000 τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 140 αεροσκαφών και 60 πολεμικών πλοίων, πρόκειται να συμμετάσχουν στους εβδομαδιαίους πολεμικούς αγώνες Vostok-2022 που ξεκινούν την Πέμπτη στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων ναυτικών ασκήσεων στη Θάλασσα της Ιαπωνία.

    Η στάση της Ινδίας

    Οι τακτικές ασκήσεις συγκεντρώνουν κράτη μέλη και εταίρους του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας των πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών υπό τη Ρωσία.

    Παρόλο που οι ΗΠΑ προσελκύουν την Ινδία ως αμυντικό εταίρο και την προτρέπουν να μην υπονομεύσει τις διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κυβέρνηση του Νέου Δελχί στέλνει ένα μικρό στρατιωτικό απόσπασμα 75 ατόμων στις στρατιωτικές ασκήσεις. Περιλαμβάνουν στρατεύματα Γκούρκα και εκπροσώπους του ναυτικού και της αεροπορίας, αν και η Ινδία δεν αποστέλλει ναυτικά ή αεροπορικά μέσα στη Ρωσία.

    Η Ινδία, η οποία έχει παρακολουθήσει προηγουμένως τις ασκήσεις, έχει αποφύγει να πάρει θέση για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, εν μέρει λόγω της εξάρτησής της από τη Μόσχα ως κύριο προμηθευτή όπλων της εν μέσω επίμονων εντάσεων στα σύνορα με τη γειτονική Κίνα και το Πακιστάν. Ωστόσο, το έθνος της Νότιας Ασίας ψήφισε κατά της Ρωσίας για το θέμα για πρώτη φορά σε μια διαδικαστική ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που επέτρεψε στον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy να μιλήσει στο σώμα μέσω σύνδεσης βίντεο. Η Ινδία έχει επίσης εγκαταλείψει τις κινήσεις για την από κοινού παραγωγή ελικοπτέρων και ανέστειλε ένα άλλο σχέδιο αγοράς περίπου 30 μαχητικών από τη Ρωσία.

    Ο κινεζικός ρόλος της ασκήσης.

    Το υπουργείο Άμυνας στο Πεκίνο δήλωσε ότι ο στρατός, οι αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της Κίνας συμμετέχουν στις ασκήσεις, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση του στρατιωτικού συντονισμού. Η Global Times που υποστηρίζεται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ανέφερε ότι οι ασκήσεις φέτος θα επικεντρωθούν σε πιθανές απειλές, ειδικά από τις ΗΠΑ στην περιοχή του Ειρηνικού.

    Η Κίνα αρνήθηκε να επικρίνει τη Ρωσία για την εξάμηνη εισβολή της στην Ουκρανία και καταδίκασε τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Αλλά έχει αποστασιοποιηθεί από το πλευρό του Πούτιν παρέχοντας τεχνολογία και στρατιωτικά εφόδια για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας λόγω του κινδύνου των δευτερογενών κυρώσεων των ΗΠΑ.

    Ο κινεζικός ρόλος στις ασκήσεις «δεν μπορεί να θεωρηθεί ως υποστήριξη» για τη Ρωσία για τη σύγκρουση, δήλωσε ο Βασίλι Κασίν, Ρώσος στρατιωτικός ειδικός στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή της Μόσχας. «Απλώς μας δείχνει ότι οι στρατιωτικοί δεσμοί συνεχίζονται ως συνήθως». Η σύμμαχος της Ρωσίας Λευκορωσία συμμετέχει επίσης στο Vostok-2022 μαζί με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καζακστάν, της Κιργιζίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Ταικιστάν και άλλα κράτη όπως η Συρία, η Αλγερία, η Μογγολία, το Λάος και η Νικαράγουα.

     

    Διαβάστε επίσης

    Μακρόν: Ποιος θέλει η Τουρκία να είναι η μόνη που συνεχίζει να μιλά με τη Ρωσία;

    Σεντένο: Τίθεται κατά των βιαστικών αποφάσεων για τον πληθωρισμό

    Μπόρις Τζόνσον: Η απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας το θετικό του πολέμου στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ