• Διεθνής πολιτική

  Στόλτενμπεργκ: Στη Νότια Κορέα για την εμβάθυνση των σχέσεων με την Ασία

  • NewsRoom
  Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

  Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ


  Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ έφτασε σήμερα στη Νότια Κορέα, τον πρώτο σταθμό περιοδείας του, στην οποία περιλαμβάνεται η Ιαπωνία, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των δεσμών με τους συμμάχους των ΗΠΑ με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα.

  Στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, τη Σεούλ, ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Παρκ Τζιν και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Γιουν Σουκ-γέολ και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Λι Γιονγκ-σουπ.

  Το NATO ανησυχεί για τις “ανεύθυνες” δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας και το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιπτώσεις στην Ασία, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στον Παρκ κατά την έναρξη της συνάντησής τους, επικαλούμενος τις υποψίες ότι η Βόρεια Κορέα παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

  “Αυτό απλώς υπογραμμίζει το μέγεθος της διασύνδεσης που υπάρχει μεταξύ μας”, σημείωσε.

  Και οι δύο αξιωματούχοι επικαλέστηκαν τις “κοινές αξίες” ανάμεσα στις χώρες του NATO και τη Νότια Κορέα.

  “Δεδομένων των σημερινών πρωτόγνωρων παγκόσμιων προκλήσεων, πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες που μοιράζονται τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου είναι πιο σημαντική από ποτέ”, δήλωσε ο Παρκ.

  Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναμένεται να μεταβεί αύριο, Δευτέρα, στο Τόκιο, όπου προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα κι άλλους Ιάπωνες αξιωματούχους.

  Την ώρα που το NATO συνεχίζει να εστιάζει στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, τα μέλη του επηρεάζονται από ζητήματα σε όλον τον κόσμο, υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

  “Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παγκόσμιες απειλές και προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που προέρχονται από την Κίνα, και ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι βεβαίως να συνεργαζόμαστε πιο στενά με τους εταίρους μας στην περιοχή”, σημείωσε.

  Οι Γιουν και Κισίντα ήταν πέρυσι οι πρώτοι ηγέτες των χωρών τους που παρευρέθηκαν ως παρατηρητές σε σύνοδο κορυφής του NATO, μαζί με τους ηγέτες των χωρών μελών της συμμαχίας.

  Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν προειδοποιήσει κατά της παρουσίας των ηγετών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας στην σύνοδο κορυφής του NATO και είχαν επικρίνει τις διευρυνόμενες εταιρικές σχέσεις της συμμαχίας στην Ασία.

  Η Βόρεια Κορέα είχε επίσης σημειώσει ότι η ανάμιξη του NATO στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα εισαγάγει την σύγκρουση που μαίνεται στην Ευρώπη.

  Η Πιονγκγιάνγκ και η Μόσχα έχουν απορρίψει τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι η Βόρεια Κορέα παρέχει όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

  Διαβάστε επίσης

  Πούτιν: Ανοιχτός «σε επαφές» με τον γερμανό καγκελάριο Σολτς  ΣΧΟΛΙΑ