• Διεθνής πολιτική

    Στόλτενμπεργκ: Οι Ταλιμπάν πρέπει να αποδείξουν οτι αξίζουν βοήθεια και διεθνή αναγνώριση

    • NewsRoom
    Ταλιμπάν


    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η Συμμαχία θα επιδιώξει να απεγκλωβίσει περισσότερους ευάλωτους Αφγανούς και να διατηρήσει επαφές με τους Ταλιμπάν, όμως οι νέοι ηγέτες του Αφγανιστάν θα πρέπει να αποδείξουν ότι αξίζουν την παροχή βοήθειας και τη διεθνή αναγνώριση.

    Η Τουρκία, η οποία διαχειριζόταν το αεροδρόμιο της Καμπούλ επί έξι χρόνια, έχει προσφερθεί να βοηθήσει ώστε να παραμείνει λειτουργικό τώρα που αποχώρησαν οι αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Τη βοήθειά του προσφέρει επίσης το Κατάρ. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον εμίρη του Κατάρ Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών του εμιράτου.

    Ο γενικός γραμματέας επισήμανε επίσης ότι παραμένουν στο Αφγανιστάν πολλοί Αφγανοί οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις διεθνείς δυνάμεις και κατά συνέπεια μπορεί να κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν. «Η επιχειρησιακή επαφή με τους Ταλιμπάν είναι αναγκαία για να βγάλουμε τους ανθρώπους αυτούς» από τη χώρα. «Το ΝΑΤΟ κατάφερε να απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού που εργαζόταν για εμάς. Αλλά έχουν απομείνει ακόμη πολλοί άνθρωποι και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να τους βγάλουμε», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

    Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να εκφράσει κάποια κρίση όσον αφορά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο Αφγανιστάν από τον Μουλά Μπαραντάρ, του συνιδρυτή των Ταλιμπάν. «Θα πρέπει να τους κρίνουμε με βάση τις πράξεις τους, όχι τα λόγια», συνέχισε, τονίζοντας ότι θα λογοδοτήσουν αν δεν τηρήσουν όσα έχουν υποσχεθεί: ότι δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί το Αφγανιστάν σε ασφαλές καταφύγιο για διεθνείς τρομοκράτες, ότι θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως των γυναικών και ότι θα εγγυηθούν την ελεύθερη μετακίνηση.

    Ο γενικός γραμματέας σημείωσε τέλος ότι η διπλωματική αναγνώριση του νέου καθεστώτος στο Αφγανιστάν θα συζητηθεί μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και στη διεθνή κοινότητα «ώστε να ασκηθεί όσο μεγαλύτερη πίεση γίνεται στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν».



    ΣΧΟΛΙΑ