• Διεθνής πολιτική

    Στις ΗΠΑ ο Μακρόν – Στο επίκεντρο η κοινή απειλή από Ρωσία και Κίνα

    • NewsRoom
    Εμανουέλ Μακρόν

    Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας


    Στην Ουάσινγκτον αναμένεται να βρεθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπου θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν για να συζητήσουν για την  ενότητα και την κοινή στρατηγική των δύο κρατών απέναντι στις κοινές απειλές από Ρωσία και Κίνα

    Ο Μακρόν θα προσπαθήσει να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι προς το συμφέρον τους να μην αποδυναμωθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τη στιγμή που οι δυτικοί σύμμαχοι αντιμετωπίζουν έντονο οικονομικό ανταγωνισμό σε σχέση με την Κίνα, η οποία, όπως λένε, χρησιμοποιεί την οικονομική της δύναμη ως διπλωματικό μοχλό.

    Διαπραγμάτευση εξαιρέσεων

    Ο Γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί εξαιρέσεις για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, τις οποίες έχουν ήδη διασφαλίσει το Μεξικό και ο Καναδάς, δήλωσε σύμβουλος του Γάλλου προέδρου.

    Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για τις οποίες οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά, αναμένεται ότι θα είναι από τα μεγαλύτερα θύματα του πακέτου που επιδοτεί τα αμερικανικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

    Οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν εξάγουν στις ΗΠΑ, ωστόσο το πακέτο αναμένεται να επηρεάσει μεγάλους προμηθευτές ανταλλακτικών αυτοκινήτων της Γαλλίας.

    Συνεργασία στον τομέα πυρηνικής ενέργειας

    Τα ενεργειακά ζητήματα θα βρεθούν επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών στον Λευκό Οίκο, με τη Γαλλία να ελπίζει να ενισχύσει τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

    Ο Μακρόν επιδιώκει η Γαλλία να κατασκευάσει περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες, ωστόσο, αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω διάβρωσης στα γερασμένα εργοστάσιά της.

    Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες εξειδικευμένους εργάτες από τις ΗΠΑ, ενώ ο κατασκευαστής πυρηνικών σταθμών Westinghouse, θα συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων στα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια για την αποφυγή διακοπών ρεύματος στην Ευρώπη αυτό τον χειμώνα.

    Ο Μακρόν θα ταξιδέψει επίσης στη Λουιζιάνα για να αποτίσει φόρο τιμής στη γαλλική κληρονομιά, αλλά και για να συζητήσει ενεργειακά ζητήματα, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Γάλλου προέδρου.

    Διαβάστε επίσης:

    Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν δεν θα μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν πριν από το ταξίδι του στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ