• Διεθνής πολιτική

    Στην Μεσόγειο βγάζει η Τουρκία και το τέταρτο γεωτρύπανο

    • NewsRoom
    Αμπντουλ Χαμίτ Χαν


    Άλλος ένας θερμός Αύγουστος προμηνύεται μετά από την είδηση ότι το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας αναμένεται να πλεύσει στην Μεσόγειο. Την είδηση γνωστοποίησε το Anadolu, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας. Το «Abdulhamid Han» θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνης.

    Το «Abdulhamid Han» θα αποπλεύσει προς την Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου.

    Τι είχε αναφέρει ο Οκτάι

    «Το νέο μας γεωτρύπανο προγραμματίζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα» δήλωσε ο Οκτάι προσθέτοντας ότι τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερασπίζονται αποφασιστικά απέναντι σε κάθε είδους προκλήσεις και παράτυπες πρωτοβουλίες.

    Δηλώνοντας ότι δεν κρατούν τα δικαιώματα και τους νόμους των Τουρκοκυπρίων χωριστά από τους δικούς τους νόμους, ο Οκτάι δήλωσε ότι όσοι πάνε στο φεγγάρι με όνειρα που δεν θα συμβούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο θα πρέπει να τα γνωρίζουν καλά αυτά τα γεγονότα.

    Επισημαίνοντας ότι οι πόροι υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο δεν είναι παιχνίδι για τους Έλληνες, ο Οκτάι είπε ότι «ο Πρόεδρος κ. Τατάρ υπέβαλε την πρόταση για δίκαιη κατανομή στις αρχές του μήνα. Ο Πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε την πρότασή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ, ας πραγματοποιήσουμε μια περιφερειακή διάσκεψη που θα δοθεί το δικαίωμα να συμπεριλάβει την ΤΔΒΚ». «Σε αυτό το θέμα, η Τουρκία είναι σαφής, η ΤΔΒΚ είναι ανοικτή στην επικοινωνία- το διεθνές δίκαιο είναι αυτονόητο. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να προσπαθεί να βρει έναν βοηθό στην περιοχή. Καμία προσπάθεια αποκλεισμού της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” από την Ανατολική Μεσόγειο δεν πέτυχε και δεν θα πετύχει. Στην περιοχή θα μιλήσουν τα δικαιώματα, το δίκαιο και η ισότητα, όχι οι βοηθοί. Ας το μάθουν όλοι αυτό» πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης

    Το τανγκό Ελλάδος-Τουρκίας και οι προειδοποιήσεις τουρκικού think tank για τον ρόλο των ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ