• Διεθνής πολιτική

    Στη Γέφυρα τις Κριμαίας ο Πούτιν – Εκρήξεις σε ρωσικές βάσεις

    • NewsRoom
    Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας

    Βλαντίμιρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας


    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφτηκε σήμερα τη γέφυρα που συνδέει την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας με τη νότια Ρωσία, μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Πούτιν έκανε βόλτα με ένα αυτοκίνητο στη γέφυρα, ένα έργο βιτρίνα της διακυβέρνησής του, και μίλησε με εργαζόμενους που επισκεύαζαν την γέφυρα μετά τις ζημιές που υπέστη από έκρηξη τον Οκτώβριο.

    Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας το 2014.

    Εκρήξεις σε ρωσικές αεροπορικές βάσεις

    Εν τω μεταξύ, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα βυτιοφόρο καυσίμων εξερράγη σήμερα σε ρωσική αεροπορική βάση, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA και ένας περιφερειακός κυβερνήτης επιβεβαίωσε τις αναφορές για μια έκρηξη σε μια άλλη βάση η οποία στεγάζει βομβαρδιστικά που αποτελούν μέρος των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας.

    Το RIA μετέδωσε ότι άλλοι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη του βυτιοφόρου στο Ριαζάν, 185 χλμ νοτιοανατολικά της Μόσχας.

    Ο Ρομάν Μπουσάργκιν, κυβερνήτης της επαρχίας Σαράτοφ πιο νοτιοανατολικά, καθησύχασε τους κατοίκους μετά τις αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ένα «δυνατό κρότο και λάμψη» στην αεροπορική βάση Ένγκελς της περιοχής.

    «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν παρουσιάστηκαν έκτακτες καταστάσεις σε κατοικημένες περιοχές της πόλης. Δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας. Καμία μη στρατιωτική υποδομή δεν υπέστη ζημιές», τόνισε ο Μπουσάργκιν στο Telegram.

    «Πληροφορίες για συμβάντα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ελέγχονται από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου», πρόσθεσε.

    Η βάση Ένγκελς βρίσκεται περίπου 730 χλμ νοτιοανατολικά της Μόσχας. Είναι μία από τις δύο στρατηγικές βάσεις βομβαρδιστικών που στεγάζουν την αεροπορική πυρηνική ικανότητα της Ρωσίας, ενώ η άλλη βρίσκεται στην περιοχή Αμούρ στη ρωσική Άπω Ανατολή.

    Η Ρωσία διαθέτει 60 έως 70 στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα δύο τύπων: το Tu-95MS Bear και το Tu-160 Blackjack. Και τα δύο είναι ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες και πυραύλους κρουζ οπλισμένους με πυρηνικά όπλα.

    Το Ριαζάν και το Σαράτοφ απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Ουκρανία, όπου η εισβολή της Ρωσίας έχει μπει στον 10ο μήνα της. Σήμερα η Ρωσία εξαπέλυσε νέο γύρο πυραυλικών επιθέσεων σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας.

    Ερωτηθείς για τα περιστατικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Δεν έχω αυτές τις πληροφορίες. Μόλις είδα τις αναφορές μέσων ενημέρωσης, αλλά δεν έχω συγκεκριμένες πληροφορίες. Δεν μπορώ να σχολιάσω. Σας συνιστώ να επικοινωνήσετε με το υπουργείο Άμυνας».

    Σε ερώτηση αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε γνώση των συμβάντων, ο Πεσκόφ απάντησε: «Βεβαίως. Ο πρόεδρος λαμβάνει τακτικά όλες τις σχετικές πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

    Ουκρανοί αξιωματούχοι σχολίασαν τα συμβάντα περιπαικτικά.

    Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ, έγραψε στο Twitter: «Αν εκτοξευτεί κάτι στον εναέριο χώρο άλλων χωρών, αργά ή γρήγορα, αγνώστου τύπου ιπτάμενα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο σημείο από όπου εκτοξεύτηκαν».

    Η Ουκρανία έχει αποδείξει στο παρελθόν την ικανότητα να πλήττει στρατηγικούς ρωσικούς στόχους πολύ πέρα από τη γραμμή του μετώπου μήκους 1.100 χιλιομέτρων στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

    Τον Αύγουστο, τουλάχιστον επτά ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη καταστράφηκαν από εκρήξεις σε ρωσική αεροπορική βάση στη νοτιοδυτική ακτή της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας.

    Η Ουκρανία δεν ανέλαβε δημόσια την ευθύνη για αυτό το συμβάν ή για μια σειρά εκρήξεων σε τοποθεσίες όπως αποθήκες όπλων και αποθήκες καυσίμων σε ρωσικές περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Έχει πει, ωστόσο, ότι τέτοια περιστατικά είναι «κάρμα» για τη ρωσική εισβολή.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρωσία: Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε τον νόμο που απαγορεύει την «προπαγάνδα ΛΟΑΤΚΙ»

    Λαβρόφ: Η πολιτική του ΝΑΤΟ εγείρει κίνδυνο για «απευθείας σύγκρουση» μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων

    Φον Ντερ Λάιεν: Ενεργειακό κόστος και επιδοτήσεις IRΑ μεταφέρουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία στις ΗΠΑ- Τι θα κάνουμε



    ΣΧΟΛΙΑ