• Διεθνής πολιτική

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέα καταδίκη της απόφασης για την ποινή στον Ιμάμογλου

    • NewsRoom
    Eκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις

    Eκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις


    Με νέα ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει την πρωτόδικη απόφαση της Τουρκικής Δικαιοσύνης να επιβάλει ποινή φυλάκισης στον  δημάρχου Κωνσταντινούπολης και υποψήφιο αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, Εκρέμ Ιμάμογλου.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά προβληματισμένες και απογοητευμένες από την ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που τον καταδίκασε σε δύο χρόνια και επτά μήνες φυλάκιση και απαγόρευσε την πολιτική του δραστηριότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει προβληματισμό για «την ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου» τονίζοντας ότι «η ποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου».

    «Προτρέπουμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις βάσει ποινικών νόμων περί “προσβολής” και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Τούρκων πολιτών, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ένα ανοιχτό περιβάλλον για δημόσιο διάλογο».

    Νωρίτερα, μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη παρουσία όλων των ηγετών της τουρκικής αντιπολίτευσης για να στηρίξουν τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος άσκησε έφεση κατά της καταδίκης του.

    Διαβάστε επίσης:

    Τουρκία: Χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στην καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου

    Κόντρα Τσαβούσογλου με την Βελγίδα ΥΠΕΞ – Ενοχλήθηκε από τις διαδηλώσεις Κούρδων

    Τουρκία: Σε φυλάκιση 2,5 ετών καταδικάστηκε ο Εκρέμ Ιμάμογλου



    ΣΧΟΛΙΑ