• Διεθνής πολιτική

    Σουηδία: Την πρόθεσή του να παραιτηθεί τον Νοέμβριο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν

    • NewsRoom

    Στέφαν Λεβέν, πρωθυπουργός της Σουηδίας


    Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί τον Νοέμβριο, προκειμένου να επιτρέψει στον διάδοχό του να προετοιμαστεί για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022.

    Ο Λεβέν ανακοίνωσε συγκεκριμένα την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας, όπως και από τον πρωθυπουργικό θώκο, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του κόμματός του το φθινόπωρο.

    Την απόφαση τη σκεφτόταν εδώ και καιρό, τόνισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στην Ακερσμπέργκα, κοντά στη Στοκχόλμη, παραδεχόμενος πως το κόμμα έχει ανάγκη νέα ηγεσία και νέα ενέργεια.

    Ο 64χρονος πολιτικός ηγείται του κόμματός του εδώ και 10 χρόνια και έγινε πρωθυπουργός το 2014. Παρέμεινε στον πρωθυπουργικό θώκο έως τις 28 Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν παραιτήθηκε, ως αποτέλεσμα της ψήφου δυσπιστίας σε βάρος του μία εβδομάδα πριν.

    Έπειτα από μια εβδομάδα πολιτικής κρίσης, προτάθηκε για την πρωθυπουργία ξανά και εξασφάλισε τις απαραίτητες ψήφους στο σουηδικό κοινοβούλιο.

    «Όλα έχουν ένα τέλος και θέλω να δώσω στον διάδοχό μου τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες», τόνισε σήμερα.

    Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Λεβέν, ακόμα κι αν ένα από τα ονόματα που κυκλοφορούν είναι εκείνο της υπουργού Οικονομικών Μαγκνταλένα Άντερσον.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Μπορέλ: Αδύνατη η απομάκρυνση όλων των Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις μέχρι το τέλος Αυγούστου
    Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν: «Η επιχείρηση εκκένωσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα»
    Γερμανία: Στην προεκλογική μάχη η Μέρκελ για να στηρίξει τον Λάσετ



    ΣΧΟΛΙΑ