• Διεθνής πολιτική

    Σουδάν: Έκτακτη σύνοδος της Αφρικανικής Ένωσης – Έτοιμοι για διαμεσολάβηση η Αίγυπτος και το Νότιο Σουδάν

    • NewsRoom
    φωτιές στο Σουδάν κατά τη σύγκρουση μεταξύ του στρατού με παραστρατιωτικους

    Πηγή: REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah


    Η Αίγυπτος και το Νότιο Σουδάν προσφέρθηκαν σήμερα να μεσολαβήσουν ανάμεσα στον στρατό του Σουδάν και στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, που ξεκίνησαν να πολεμούν στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα χθες, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο ομόλογός του τού Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ σήμερα, οι δύο άμεσοι γείτονες του Σουδάν που διαθέτουν τη μεγαλύτερη επιρροή κάλεσαν τις δύο πλευρές στη μάχη εξουσίας να “επιλέξουν τη φωνή της λογικής (και) του ειρηνικού διαλόγου”, αναφέρει η δήλωση.

    Σε μια άλλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ειρήνης και Σταθερότητας της Αφρικανικής Ένωσης συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα προκειμένου να συζητήσει τις πολιτικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας στο Σουδάν, όπως ανέφερε στο Twitter.

    Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν σήμερα τη δολοφονία τριών υπαλλήλων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) εν μέσω συγκρούσεων στο Σουδάν χθες, λέγοντας πως σκοτώθηκαν ενόσω ασκούσαν τα καθήκοντά τους.

    Ο Φόλκερ Πέρτες, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών UNITAMS δήλωσε σήμερα πως οι τρεις υπάλληλοι του WFP σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην Καμπκαμπίγια στο Βόρειο Νταρφούρ χθες.

    “Είμαι επίσης συγκλονισμένος από τις αναφορές για βλήματα που έπληξαν εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανισμών, καθώς και από τις αναφορές για λεηλασία εγκαταστάσεων του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανισμών σε αρκετές τοποθεσίες στο Νταρφούρ”, προσέθεσε στη δήλωσή του ο Πέρτες, που είναι επίσης ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Σουδάν.

    πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Σουδάν: Τα νέα για την κατάσταση της υγείας των δύο Ελλήνων τραυματιών

    Σουδάν: Τουλάχιστον 56 νεκροί και 595 τραυματίες σε συγκρούσεις στρατού – παραστρατιωτικών



    ΣΧΟΛΙΑ