• Διεθνής πολιτική

    Σολτς: Το Βερολίνο θα στηρίξει ενδεχόμενη αίτηση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

    Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

    Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς


    Η Γερμανία θα στηρίξει ενδεχόμενη αίτηση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τις πρωθυπουργούς των δύο κρατών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στις ίδιες τις χώρες.

    «Εάν αυτές οι δύο χώρες αποφασίσουν ότι θέλουν να είναι μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, μπορούν να βασίζονται στη στήριξή μας, την οποία έχουν και ανεξαρτήτως ένταξης (…)

    Η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αφορά τις ίδιες τις χώρες και η σχετική συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί επιτόπου», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τις Πρωθυπουργούς της Σουηδίας, Μαγκνταλένα ‘Αντερσον και της Φινλανδίας Σάνα Μάριν, στο περιθώριο της «Κυβερνητικής Ημερίδας» που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου με θέμα την Ουκρανία.

    Η κυρία Μάριν από την πλευρά της τόνισε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία άλλαξε εντελώς την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη. «Δεν υπάρχει επιστροφή», είπε χαρακτηριστικά η φινλανδή πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η χώρα της διαθέτει ισχυρό και σύγχρονο στρατό, ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ.

    «Η Φινλανδία έχει ήδη συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά έφθασε η στιγμή, ενόψει της μεταβαλλόμενης διεθνούς κατάστασης, να αποφασίσει αν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή θα παραμείνει ανεξάρτητη», πρόσθεσε η Σάνα Μάριν και ευχαρίστησε τον γερμανό καγκελάριο για την «ηγετική στάση του» στον πόλεμο της Ουκρανίας.

    Η κυρία ‘Αντερσον από την πλευρά της Σουηδίας δήλωσε ότι η νέα κατάσταση ασφάλειας απαιτεί στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Βαλτικής Θάλασσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των διατλαντικών εταίρων.

    Η κυβέρνησή της αναμένεται να παρουσιάσει ανάλυση των θεμελιωδών πολιτικών ασφάλειας στις 13 Μαΐου. Σε αυτές ενδέχεται να περιλαμβάνεται και η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», τόνισε η Μαγκνταλένα ‘Αντερσον.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα δυτικά όπλα, δηλώνει Αμερικανός στρατηγός

    Απάντηση Μακρόν στις απειλές Πούτιν: Σταματήστε την καταστροφική επιθετικότητα

    ΗΠΑ: Ανακούφιση που το Πεκίνο, προς το παρόν, δεν φαίνει να υποστηρίζει εμπράκτως τη Μόσχα



    ΣΧΟΛΙΑ