• Διεθνής πολιτική

    Σολτς: Σίγουρος ότι η ΕΕ σύντομα να συμφωνήσει για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

    • NewsRoom
    Όλαφ Σολτς

    Όλαφ Σολτς, Καγκελάριος της Γερμανίας


    “Πολύ σίγουρος” ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμφωνήσει σύντομα στην επιβολή ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

    Η Ομάδα των Επτά (G7) εξετάζει τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται μέσω θαλάσσης στο εύρος των 65-70 δολαρίων το βαρέλι, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα διπλωμάτης της ΕΕ.

    Οι πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ συζητούν στις Βρυξέλλες την πρόταση της Ομάδας των Επτά με στόχο να καταλήξουν σε κοινή θέση έως το τέλος της ημέρας, ωστόσο οι απόψεις διίστανται, με ορισμένους να πιέζουν για πολύ χαμηλότερο ανώτατο όριο τιμών και άλλων να θέλουν υψηλότερο, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Η Ομάδα των Επτά, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, καθώς και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η Αυστραλία, επιδιώκουν να εφαρμόσουν το ανώτατο πλαφόν στις τιμές του εξαγόμενου διά θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου.

    Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας που αποσκοπούν στη μείωση των εσόδων της Μόσχας από τις εξαγωγές πετρελαίου, ώστε να περιοριστούν τα διαθέσιμα κεφάλαιά της για τη χρηματοδότηση της εισβολής στην Ουκρανία.

    Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει “τον τρόμο των βομβαρδισμών” εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας, δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Δεν μπορεί πλέον να κερδίσει τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης, επομένως πρέπει να σταματήσει τους σκοτωμούς και να ανοίξει τον δρόμο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος.

    Διαβάστε επίσης

    Σολτς: Η Ρωσία δίνει μια χαμένη μάχη στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ