Διεθνής πολιτική

Σύσταση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μην ταξιδέψετε στην Τουρκία λόγω κορονοϊού και τρομοκρατίας

  • NewsRoom


Σύσταση στους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν ταξίδια με προορισμό την Τουρκία εξέδωσε το Στειτ Ντιπάρτμεντ, καθώς όπως τονίζει ορισμένες περιοχές βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο λόγω τρομοκρατίας.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εξέδωσαν ειδοποίηση επιπέδου 4 για την Τουρκία λόγω κορονοϊού, υποδεικνύοντας πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συστήνει στους ταξιδιώτες να μην ταξιδεύουν στις επαρχίες Σιρνάκ και Χακάρι καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή εντός έξι μιλίων (δέκα χιλιόμετρα) από τα σύνορα της Συρίας λόγω τρομοκρατίας.

«Τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στην Τουρκία. Οι τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν με ελάχιστη ή καμία προειδοποίηση, στοχεύοντας τουριστικές τοποθεσίες, κόμβους μεταφοράς, αγορές και εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια, χώρους λατρείας, πάρκα, μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αεροδρόμια και άλλους δημόσιους χώρους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει δεκάδες χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών, για φερόμενες σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις με βάση ελάχιστα ή μυστικά στοιχεία και λόγους που φαίνεται να έχουν πολιτικά κίνητρα. Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν επίσης υποστεί ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που τους εμποδίζουν να αναχωρήσουν από την Τουρκία. Η συμμετοχή σε διαδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί ρητά από την τουρκική κυβέρνηση καθώς και η κριτική της κυβέρνησης (συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης) μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη», καταλήγει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


ΣΧΟΛΙΑ