• Διεθνής πολιτική

    Συνεχίζεται το σήριαλ συλλήψεων των επιστημόνων υπερηχητικής τεχνολογίας

    • NewsRoom


    Συνήθεια έχει γίνει πια η αποπομπή των επιστημόνων υπερηχητικής τεχνολογίας, ενώ ένας από τους πλέον κορυφαίους συνελήφθη ως ύποπτος για προδοσία. Ο Αντρέι Σίπλιουκ ηγείται του εργαστηρίου υπερηχητικής στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Νοβοσιμπίρσκ, σύμφωνα με τον ιστότοπο του ινστιτούτου και τα τελευταία χρόνια συντόνιζε την έρευνα για την υποστήριξη της ανάπτυξης συστημάτων υπερηχητικών πυραύλων.

    Σύμφωνα με το TASS, ένας από τους συναδέλφους του Σίπλιουκ δήλωσε πως έγιναν έρευνες στο ινστιτούτο. Τον περασμένο μήνα ο Ντμίτρι Κόλκερ, ένας άλλος φυσικός με έδρα το Νοβοσιμπίρσκ, πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας λίγο μετά τη σύλληψή του ως υπόπτου για προδοσία.

    Το μοτίβο των συλλήψεων

    Ο Ανατόλι Μάσλοφ, στο τιμόνι τότε του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Νοβοσιμπίρσκ μεταφέρθηκε σε φυλακή της Μόσχας, στο πλαίσιο έρευνας. Ο Μάσλοφ πιστεύεται ότι παρέδωσε «δεδομένα που είναι κρατικά απόρρητα», σύμφωνα με πηγή, διευκρινίζοντας ότι τα δεδομένα σχετίζονταν με την υπερηχητική τεχνολογία.

    Και το καλοκαίρι του 2021 όμως είχε καρατομηθεί επιστήμονας που ειδικεύεται στην υπερηχητική τεχνολογία. Πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας είχαν συλλάβει ως ύποπτο για προδοσία τον 73χρονο επικεφαλής ερευνητικού ιδρύματος που ειδικεύεται στην υπερηχητική τεχνολογία.

    Ο ύποπτος, ο Αλεξάντερ Κουράνοφ, γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υπερηχητικών Συστημάτων με έδρα στην Αγία Πετρούπολη, είναι ειδικός στην υπερηχητική τεχνολογία και επέβλεψε την εργασία για ένα νέο υπερηχητικό αεροσκάφος με την ονομασία Ayaks, σύμφωνα με τον ιστότοπο του ινστιτούτου.



    ΣΧΟΛΙΑ