• Διεθνής πολιτική

    Μπάιντεν: Εγκληματίας δικτάτορας ο Πούτιν – Προειδοποίηση Μπλίνκεν σε Κίνα για κυρώσεις αν βοηθήσει τη Ρωσία

    • NewsRoom
    US President Joe Biden delivers remarks on the US response to the escalation on the Ukraine-Russian border during a speech in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 22 February 2022.

    Joe Biden (EPA/SHAWN THEW)


    Νέα σφοδρή επίθεση κατά του Ρώσου προέδρου εξαπέλυσε ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον, μια μέρα μετά την δήλωσή του πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πραγματοποιήσει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

    Ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε την Πέμπτη «εγκληματία δικτάτορα» τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και «κακοποιό» που «διεξάγει ανήθικο πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

    «Ο Πούτιν πληρώνει το τίμημα της επιθετικότητάς του» δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μπάιντεν.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα τηλεδιάσκεψη με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό (που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό) Μίχολ Μάρτιν, στον Λευκό Οίκο.

    Στη συνέχεια μίλησε πριν από το γεύμα των Φίλων της Ιρλανδίας στο Καπιτώλιο που παρέθεσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

    Ο Μπάιντεν είπε: “Τώρα έχετε την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία… να στέκονται μαζί ενάντια σε έναν δολοφόνο δικτάτορα, έναν σκέτο κακούργο που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας… Η Ιρλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού. Για πρώτη φορά, τώρα, είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ιρλανδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τώρα”.

    Μπλίνκεν: Διαπράττονται εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

    Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως ο ίδιος συμφωνεί πως εγκλήματα πολέμου διαπράττονται στην Ουκρανία.

    Η στοχοποίηση αμάχων συνιστά ένα έγκλημα πολέμου, είπε.

    Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στη διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης πιθανών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, συμπλήρωσε.

    Συνέχισε λέγοντας πως η Ρωσία πιθανότατα να απαγάγει συστηματικά τοπικούς αξιωματούχους στην Ουκρανία και να τους αντικαθιστά με αξιωματούχους-μαριονέτες. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει, τόνισε.

    Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε επίσης την Κίνα πως θα υποστεί κυρώσεις σε περίπτωση που προσφέρει βοήθεια στην Ρωσία.

    G7: Οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να «λογοδοτήσουν»

    Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών των G7 σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία, όπου ο ρωσικός στρατός κατηγορείται ότι βομβαρδίζει αμάχους, θα πρέπει να «λογοδοτήσουν» ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.

    Οι επικεφαλής διπλωματίας της ομάδας των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία, «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εργασίες έρευνας και συλλογής αποδείξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβανομένων εκείνων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» στην Ουκρανία.

    «Εκείνοι που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων μέσω της τυχαίας χρήσης όπλων εναντίον αμάχων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Βρετανίας σε αυτό το δελτίο τύπου.

    Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που ερευνά τις καταγγελίες περί εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, μετέβη χθες στη χώρα αυτή και συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Ο εισαγγελέας ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου μια έρευνα με επίκεντρο την Ουκρανία, αφότου έλαβε το πράσινο φως από 40 και πλέον κράτη μέλη του ΔΠΔ.

    Επιπλέον, το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστήριο του ΟΗΕ, διέταξε χθες τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

    Στη δήλωσή τους, οι υπουργοί της G7 καλούν τη Ρωσία να «συμμορφωθεί» με αυτήν την εντολή.

    Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα την απόφαση.

    Διαβάστε επίσης

    Στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων 5 Ρώσων επιχειρηματιών προχώρησε η Ελλάδα

    Σεργκέι Λαβρόφ: Μυστήριο με την πτήση του για Πεκίνο, γύρισε στη Μόσχα στα μισά της διαδρομής

    Η Γαλλία θα αποδεσμεύσει 300 εκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ