• Διεθνής πολιτική

    Σαουδική Αραβία: Καταργείται ακόμη μια κοινωνική νόρμα – Σε ποιους θα πωλείται αλκοόλ

    • NewsRoom
    Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

    Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν


    Να καταργήσει ακόμη μία από τις αυστηρότερες κοινωνικές της νόρμες, υπό τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ετοιμάζεται η Σαουδική Αραβία, καθώς προσεχώς πρόκειται να ανοίξει το πρώτο κατάστημα, το οποίο θα πουλά αλκοόλ στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

    Όμως, δεν καταργείται ο νόμος περί αλκοόλ σε μουσουλμάνους, αλλά το κατάστημα στο Ριαντ, θα εξυπηρετεί αποκλειστικά μη μουσουλμάνους διπλωμάτες.

    Για να αποκτήσουν πρόσβαση στο ποτό, οι πελάτες θα πρέπει να εγγραφούν μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, προκειμένου να λάβουν έναν κωδικό από το υπουργείο Εξωτερικών.

    Θα πρέπει επίσης να τηρούν ένα μηνιαίο όριο στις αγορές τους.

    Υπενθυμίζεται ότι η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται στις Ισλαμικές χώρες.

    Στη Σαουδική Αραβία δε, η κατανάλωση αλκοόλ τιμωρείται με εκατοντάδες μαστιγώματα, απέλαση, πρόστιμα ή φυλάκιση.

    Ωστόσο, ο διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του 2017, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, μέσω του οράματός του που ονομάστηκε “Saudi Vision 2030”, για να καταστήσει το συντηρητικό Βασίλειο ελκυστικό για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις.

    «Μια ζωντανή κοινωνία, μια ακμάζουσα οικονομία και ένα φιλόδοξο έθνος», είναι η δέσμευση του “Saudi Vision 2030” το οποίο ξεκίνησε το 2016.

    Σύμφωνα με το Reuters, το νέο κατάστημα που θα πουλάει αλκοόλ, αποτελεί επίσης μέρος του σχεδίου για την οικοδόμηση μιας οικονομίας μετά το πλήγμα στην αγορά πετρελαίου.

    Το μαγαζί θα βρίσκεται στη διπλωματική συνοικία του Ριάντ, μια γειτονιά όπου υπάρχουν πρεσβείες και διπλωμάτες, ενώ θα «περιορίζεται αυστηρά» σε μη μουσουλμάνους.

    Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν άλλοι μη μουσουλμάνοι ομογενείς θα έχουν πρόσβαση στο κατάστημα.

    Σημειώνεται ότι εκατομμύρια ομογενείς ζουν στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς είναι μουσουλμάνοι εργάτες από την Ασία και την Αίγυπτο.

    Η Σαουδική Αραβία, η οποία ήταν σχετικά περιορισμένη για δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια έχει χαλαρώσει τους αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες, όπως τον διαχωρισμό ανδρών και γυναικών σε δημόσιους χώρους και την απαίτηση από τις γυναίκες να φορούν την αμπάγια ή να κάνουν ελεύθερα ποδήλατο.

    Τον Δεκέμβριο του 2017, ήρε την 35ετή απαγόρευση των εμπορικών θεάτρων. Την ίδια χρονιά, τερμάτισε την απαγόρευση των γυναικών οδηγών, επέτρεψε στις γυναίκες να παρακολουθούν αθλητικές εκδηλώσεις και να συμβάλουν στην επέκταση του εργατικού δυναμικού της χώρας.

    Διαβάστε επίσης: 

    «Φρίκη» εκφράζει το Κατάρ για ηχητικό του Νετανιάχου που διέρρευσε: «Αν τα σχόλια επαληθευτούν, είναι ανεύθυνα και καταστροφικά»

    Ιταλία: Κινητοποιήσεις αγροτών – Χωρίς προβλήματα οι μετακινήσεις

    State Department: Χαιρετίζει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία



    ΣΧΟΛΙΑ