• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Ξένες εταιρείες παραγωγής ρωσικών επεξεργαστών H/Y αρνούνται να εκτελέσουν τις παραγγελίες

    • NewsRoom
    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν


    Οι ξένες εταιρείες που κατασκευάζουν επεξεργαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών για την Ρωσία με βάσει τις προδιαγραφές που ζητάει η χώρα, το 2022 αρνούνται να εκτελέσουν τις παραγγελίες όπως και να στείλουν τα ήδη παραχθέντα προϊόντα.

    Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Μακσούτ Σαντάγεφ, σύμφωνα με τις εφημερίδα Kommersant η οποία αναφέρεται σε δηλώσεις του. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ανέφερε ο Σαντάγεφ, επιβραδύνεται η παραγωγή της ρωσικής τεχνολογίας υπολογιστών.

    Στην κοινή σύσκεψη των επιτροπών για τον έλεγχο και για την πληροφοριακή πολιτική της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) ο Σαντάγεφ δήλωσε σήμερα ότι το 2022 παρήχθησαν 15.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 8.000 servers «Elbrus» και «Baikal» που λειτουργούν με ρωσικούς επεξεργαστές. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, αν οι ξένοι προμηθευτές εκτελούσαν τις παραγγελίες.

    «Τα δικαιώματα πενυματικής ιδιοκτησίας και όλη η τεκμηρίωση είναι ρωσικά, αλλά με βάση τα τοπολογικά πρότυπα, δεν υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις παραγωγής στη Ρωσία και όλα παραγγέλθηκαν σε ξένα εργοστάσια», δήλωσε ο ίδιος.

    Οι Ρώσοι κατασκευαστές μικροεπεξεργαστών, που κάνουν παραγγελίες στο εξωτερικό, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν υποστεί σειρά οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ , την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες.

    Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Kommersant

     

    Διαβάστε επίσης:

     Ρωσία: «Aπαράδεκτο» το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που ενέκρινε η ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ