• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Στον «αέρα» η συμφωνία για τα σιτηρά – Τι θα γίνει με τις τιμές

    • NewsRoom
    Ρωσία: Το Κρεμλίνο απειλεί για «μεγαλύτερη απάντηση» καθώς η Δύση στέλνει όπλα στην Ουκρανία

    Ντμίτρι Πεσκόφ


    Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως η Ρωσία ανέστειλε την συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

    «Στην πραγματικότητα, οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας έπαψαν να ισχύουν σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

    «Δυστυχώς το μέρος αυτών των συμφωνιών που αφορούσε τη Ρωσία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, άρα η ισχύς της τερματίζεται», πρόσθεσε.

    «Μόλις εκπληρωθεί το ρωσικό μέρος των συμφωνιών, η ρωσική πλευρά θα επανέλθει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, αμέσως», τόνισε.

    Η συμφωνία αυτή που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον περσινό Ιούλιο, είχε στόχο να ανακουφίσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών που είχαν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Η Ρωσία ενημέρωσε επισήμως την Τουρκία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ ότι τάσσεται κατά της παράτασής της, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

    Η ισχύς της συμφωνίας, η οποία παρατάθηκε μερικές φορές, εκπνέει σήμερα. Η Ρωσία δηλώνει εδώ και μήνες ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την παράτασή της.

    Το Κρεμλίνο σημείωσε παράλληλα ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει την συμμετοχή της στην συμφωνία για τα σιτηρά δεν συνδέεται με την επίθεση που σημειώθηκε τη νύχτα στη γέφυρα της Κριμαίας.

    Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η θέση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά την συμφωνία για τα σιτηρά ήταν γνωστή πριν από την επίθεση.

    Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία για επίθεση τη νύχτα στη γέφυρα της Κριμαίας με ναυτικά drones, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

    Η αντίδραση της αγοράς

    Στην είδηση για την αναστολή της συμφωνίας, τα αμερικάνικα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι κατέγραψαν άνοδο περίπου 3% και τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης περίπου 2%, δήλωσε Γερμανός έμπορος σιτηρών στο Reuters.

    “Νομίζω ότι υπάρχει η αίσθηση στην αγορά ότι η Ρωσία και η ΕΕ διαθέτουν μεγάλες προμήθειες σιταριού που μπορούν να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση τους επόμενους μήνες, και οι σοδειές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες», ανέφερε.

    Ωστόσο, ο Hasnain Malik, επικεφαλής της έρευνας μετοχών στην Tellimer Research δήλωσε: «Η αναστολή της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα δεν είναι απροσδόκητη και μπορεί να βάλει τέλος στην πρόσφατη άμβλυνση των τιμών των βασικών προϊόντων σιτηρών. Αυτά είναι άσχημα νέα για τους μικρότερους και φτωχότερους εισαγωγείς στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Αίγυπτος».

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Καταδικάζω σθεναρά την κυνική κίνηση της Ρωσίας

    «Καταδικάζω σθεναρά την κυνική κίνηση της Ρωσίας να τερματίσει την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ και της Τουρκίας» τονίζει με ανάρτησή της στο twitter, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Επίσης, σημειώνει ότι «η ΕΕ εργάζεται για να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια για τους ευάλωτους του κόσμου. Οι λωρίδες αλληλεγγύης της ΕΕ θα συνεχίσουν να φέρνουν αγροδιατροφικά προϊόντα από την Ουκρανία και προς τις παγκόσμιες αγορές».

    Σαρλ Μισέλ: Σε κίνδυνο η επισιτιστική ασφάλεια

    Η απόφαση της Ρωσίας για την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά «θα θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια» τονίζει με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μισέλ σημείωσε: «Η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά έχει ωφελήσει εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Λυπάμαι για τη σημερινή ανακοίνωση της Ρωσίας. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και την πρόσβαση των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο σε προμήθειες σιτηρών και λιπασμάτων. Υποστηρίζω τις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να επιδιώξει την επέκτασή του».

    Διαβάστε επίσης:

    Ερντογάν: Αναζητά επενδυτές στις χώρες του Κόλπου, για να «σωθεί» η οικονομία της Τουρκίας

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανάγκη για πάταξη των δικτύων των διακινητών – 100 εκατ. ευρώ στη Τυνησία

    Τζόρτζια Μελόνι: Υπόδειγμα η σχέση συνεργασίας ΕΕ-Τυνησίας στο μεταναστευτικό



    ΣΧΟΛΙΑ