• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Στη Λευκορωσία ο Πριγκόζιν – Αργία αύριο για τους εργαζόμενους της Μόσχας

    Γεβγκένι Πριγκόζιν

    Γεβγκένι Πριγκόζιν


    Ο δήμαρχος της Μόσχας, ο Σεργκέι Σαμπιάνιν, επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η αυριανή ημέρα θα είναι αργία, παρότι η ένοπλη ανταρσία της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ έλαβε τέλος.

    Τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου, όταν οι μισθοφόροι του Γεβγκένι Πριγκόζιν μπήκαν στη Ρωσία και κινούνταν προς την πρωτεύουσα, ο κ. Σαμπιάνιν ανακοίνωσε πως η Δευτέρα θα ήταν αργία για τους περισσότερους Μοσχοβίτες και τους κάλεσε να μείνουν στα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας.

    Ο ολιγάρχης που μετατράπηκε σε πολέμαρχο και οι χιλιάδες μισθοφόροι του έλεγαν πως είχαν σκοπό να απομακρύνουν τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία και να την «τιμωρήσουν» έπειτα από επίθεση εναντίον βάσης της Βάγκνερ με πολλά θύματα. Η ανταρσία ήγειρε το φάσμα του εμφυλίου πολέμου και στη Μόσχα επιβλήθηκαν έκτακτα μέτρα από τις δυνάμεις ασφαλείας, που έστησαν οδοφράγματα και έκλεισαν δρόμους.

    Η δραματική εξέγερση των μισθοφόρων τερματίστηκε χάρη σε μεσολάβηση του Μινσκ· το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως θα επιτραπεί στον κ. Πριγκόζιν να εγκατασταθεί στη Λευκορωσία και η δίωξη σε βάρος του θα μπει στο αρχείο.

    Μολαταύτα, ο κ. Σαμπιάνιν είπε σήμερα πως η απόφασή του να κηρύξει αργία την αυριανή ημέρα ισχύει.

    «Ευγνώμων» ο Πούτιν στον Λουκασένκο για τον διαμεσολαβητικό του ρόλο του

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ευγνώμων»  στον Λευκορώσο σύμμαχό του Αλεξάντερ Λουκασένκο για τον διαμεσολαβητικό του ρόλο του στη διευθέτηση της ένοπλης ανταρσίας του Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ.

    «Είμαστε ευγνώμονες προς τον πρόεδρο της Λευκορωσίας για αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαιρετίζοντας «μια απόφαση χωρίς νέες απώλειες». «Η βραδινή συνομιλία μεταξύ των δύο προέδρων ήταν πολύ μακρά, ειλικρινά θερμή», πρόσθεσε.

    Η ανταρσία της Βάγκνερ «σε καμία περίπτωση» δεν θα επηρεάσει τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ενώ τα στρατεύματα του Κιέβου συνεχίζουν την επίθεσή τους που άρχισαν πριν από εβδομάδες.

    «Σε καμία περίπτωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε από τον Τύπο για ενδεχόμενες συνέπειες της ανταρσίας της Βάγκνερ στο σχέδιο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. «Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται. Οι στρατιώτες μας κατάφεραν να αποκρούσουν την αντεπίθεση της Ουκρανίας», τόνισε.

    Στη Λευκορωσία ο Πριγκόζιν

    Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν θα μετακομίσει στη Λευκορωσία βάσει μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο για να τερματιστεί η ένοπλη ανταρσία της οποίας ηγήθηκε ο Πριγκόζιν εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, με τη σύμφωνη γνώμη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, γιατί γνώριζε τον Πριγκόζιν προσωπικά εδώ και 20 χρόνια.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανάλυση Politico: Η ανταρσία της Wagner είναι καταδικασμένη να αποτύχει

    Ρωσία: Ο Πριγκόζιν έδωσε εντολή στους μισθοφόρους της Wagner να επιστρέψουν στις βάσεις τους

    Ρωσία: «Αποκεφαλίζονται» Σοϊγκού και Γερασίμοφ λένε τα ρωσικά ΜΜΕ

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ