• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: «Περίεργη» η αμερικανική προειδοποίηση προς τη Μόσχα για τη Συρία

    Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια μιλά στο μικρόφωνο

    Βασίλι Νεμπένζια, πρέσβης Ρωσίας στον ΟΗΕ


    Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε σήμερα ότι είναι πρόθυμος να συναντήσει την Αμερικανίδα ομόλογή του για να συζητήσουν τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω Τουρκίας, στη Συρία.

    Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι “λίγο περίεργο” που η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ τον προειδοποίησε να μην εκμεταλλευθεί το ζήτημα ως “διαπραγματευτικό χαρτί” για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη είπε χθες Πέμπτη ότι σκοπεύει να συναντήσει σύντομα τον Βασίλι Νεμπένζια για να ξεκινήσουν συνομιλίες, σημειώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία ως “διαπραγματευτικό χαρτί” για την Ουκρανία.

    “Είναι λίγο περίεργο που μας προειδοποιεί εκ των προτέρων ότι δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως μοχλό”, είπε ο Νεμπένζια σε δημοσιογράφους, τονίζοντας: “Μπορούμε επίσης να την αντιστρέψουμε (την προειδοποίηση)”.

    Ο Νεμπένζια και η Τόμας-Γκρίνφιλντ είχαν ελάχιστες επαφές εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

    “Μπορεί να με συναντήσει ανά πάσα στιγμή, δεν βρίσκομαι σε κρησφύγετο”, δήλωσε ο Βασίλι Νεμπένζια.

    Η οδηγία του Συμβουλίου Ασφαλείας που επιτρέπει τις παραδόσεις βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία, μέσω της Τουρκίας, εκπνέει στις 10 Ιουλίου. Αλλά η Μόσχα, σύμμαχος της Δαμασκού, έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην ανανέωση της επιχείρησης, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ότι πρέπει να παραδοθεί περισσότερη βοήθεια από το εσωτερικό της χώρας.

    “Δεν λειτουργεί όπως θέλουμε”, είπε ο Νεμπένζια, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θεωρεί ότι δεν έχει γίνει αρκετή προσπάθεια για να φθάσει περισσότερη βοήθεια στη μεθόριο από το εσωτερικό της Συρίας. “Ποιος φταίει; Αυτή είναι μια καλή ερώτηση”, λέει ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

    Τα Ηνωμένα Έθνη γνωστοποίησαν ότι τέσσερις αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια είχαν αναπτυχθεί στη βορειοδυτική Συρία από το εσωτερικό της χώρας, υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν είναι αρκετές για να υποκαταστήσουν τις διασυνοριακές επιχειρήσεις.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Σεβεροντονέτσκ: Οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν σχεδόν το 20% των εδαφών που έχασαν από τους Ρώσους

    State Department: Σημαντική πρόοδος στην αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου



    ΣΧΟΛΙΑ