• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία κατά Βρετανίας: Κυρώσεις σε αξιωματούχους και ακαδημαϊκούς για απόπειρα «δαιμονοποίησης»

    • NewsRoom
    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν


    Κυρώσεις επέβαλε η Ρωσία σε 18 Βρετανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κορυφαίων ακαδημαϊκών και ειδικών αναλυτών της Ρωσίας, για αυτό που, σύμφωνα με τη Μόσχα αποτελεί απόπειρα “δαιμονοποίησης” της Ρωσίας και υποκίνησης του πολέμου στην Ουκρανία.

    «Είμαστε αναγκασμένοι να δηλώσουμε ότι οι ρωσοφοβικοί Βρετανοί, δεν διστάζουν να προσπαθούν να δυσφημήσουν το συνταγματικό σύστημα και τις κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες στη χώρα μας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    «Οι λεγόμενες ομάδες “εγκεφαλικής εμπιστοσύνης” που λειτουργούν στη βάση των μεγαλύτερων βρετανικών και δυτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, συμβάλλουν σημαντικά στο ανατρεπτικό έργο του Λονδίνου προς τη ρωσική κατεύθυνση».

    Σημειώνεται ότι προσωπικές κυρώσεις ανακοινώθηκαν εκτός άλλων και κατά του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Βρετανίας Τζέιμς Κάρτλιτζ, της αναπληρώτριας συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Σάρα Μάκιντος και του Διευθυντή της ομάδας Υποβρυχίων Σάιμον Άσκουιθ.

    Άλλοι στόχοι ήταν ο Στιούαρτ Πιτς, ο ειδικός απεσταλμένος του Βρετανού πρωθυπουργού στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και οι Λόρδοι Νταν Χάναν και Μάικλ Άσκροφτ.

    Ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι οι ιστορικοί Orlando Figes, Norman Davies, Timothy Garton Ash, Rob Johnson, David Abulafia και αναλυτές της Ρωσίας και του πολέμου, όπως ο Roy Allison της Οξφόρδης, ο Graeme Robertson του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, ο Calder Walton του Χάρβαρντ και ο James Sherr του International Center, ειδικός Άμυνας & Ασφάλειας στο Ταλίν.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μητσοτάκης από Βελιγράδι: Πολύ μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις και συνέργειες σε υποδομές, ενέργεια, διαχείριση αποβλήτων

    Ο Τζο Μπάιντεν απέκτησε λογαριασμό στο TikTok

    Μπορέλ: Το ΝΑΤΟ δεν είναι μία στρατιωτική συμμαχία α λα καρτ



    ΣΧΟΛΙΑ