• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Δημιουργεί σύγχυση με σχέδιο πρότασης για αλλαγή των θαλάσσιων συνόρων στη Βαλτική

    Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Κρεμλίνου

    Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Κρεμλίνου


    Σύγχυση και ανησυχία δημιουργήθηκε σήμερα στη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Λιθουανία και την Εσθονία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, από πρόταση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για αναθεώρηση των θαλάσσιων συνόρων της Ρωσίας στην ανατολική Βαλτική Θάλασσα .

    Σε σχέδιο διατάγματος του υπουργείου Άμυνας με ημερομηνία 21 Μαΐου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από επίσημο ρωσικό ενημερωτικό ιστότοπο, προτείνεται να γίνει διευθέτηση συνόρων γύρω από ρωσικά νησιά στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας και γύρω από το Καλίνινγκραντ.

    Τα τρία κύρια ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν αργότερα, επικαλούμενα ανώνυμη ρωσική πηγή, πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει αλλαγή των συνόρων.

    Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό στην πρόταση του υπουργείου Άμυνας, πρόσθεσε όμως πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλειά της.

    Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στην προηγούμενη σοβιετική μέτρηση του συνόρου το 1985 είχαν χρησιμοποιηθεί ναυτικοί χάρτες των μέσων του 20ου αιώνα και έτσι (η μέτρηση) δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε πιο σύγχρονες χαρτογραφικές συντεταγμένες.

    «Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό εδώ, παρόλο που η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά από τότε (το 1985)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

    «Μπορεί κανείς να δει το επίπεδο της αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Βαλτικής».

    Ο ίδιος πρότεινε να υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας, το οποίο ωστόσο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

    Δεν καθίσταται αμέσως σαφές από το σχέδιο διατάγματος πώς ακριβώς θα διευθετηθούν τα σύνορα και ποιες διαβουλεύσεις έγιναν -αν έγιναν- με άλλα κράτη που βρέχονται από τη Βαλτική.

    Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TT: «Η Ρωσία δεν μπορεί μονομερώς να αποφασίζει για νέα σύνορα».

    Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε πως η Ρωσία δεν επικοινώνησε με τη Φινλανδία και πρόσθεσε: «Η Φινλανδία ενεργεί όπως πάντα: ήρεμα και με βάση τα γεγονότα».

    Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις χαρακτήρισε την πρόταση «προφανή κλιμάκωση» εναντίον του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε πως «πρέπει να αντιμετωπισθεί με την κατάλληλη αυστηρή απάντηση».

    Ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Μάργκους Τσάκνα δήλωσε: «Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως είναι μια παράλογη ιδέα».

    Σε σχόλιό του που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Ρόιτερς, πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η αναφορά να είναι μια απόπειρα δημιουργίας σύγχυσης».

    Διαβάστε επίσης:
    Korinthian Foods: έλαβε την πιστοποίηση Great Place to Work ®

    Ebury: Απότομα μειώθηκε o πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο

    Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που αποκόμισε όφελος 5.800.000 ευρώ από παράνομη παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης



    ΣΧΟΛΙΑ