• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Απέκλεισε συνομιλίες με την Ιαπωνία για την αλιεία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

    • NewsRoom


    Η Μόσχα κατέστησε σαφές σήμερα πως δεν θα διεξαχθούν οι ετήσιες συνομιλίες με το Τόκιο για την ανανέωση της ισχύος της διμερούς συμφωνίας που επιτρέπει σε Ιάπωνες αλιείς να επιχειρούν στα ύδατα γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά, απόφαση που δικαιολόγησε επικαλούμενη τα αντιρωσικά μέτρα των ιαπωνικών αρχών.

    Πρόκειται για τα νησιά που ονομάζονται Κουρίλες στη Ρωσία και Βόρειες Περιοχές στην Ιαπωνία, στην καρδιά των εντάσεων ανάμεσα στα δύο γειτονικά κράτη που διαρκούν εδώ και δεκαετίες.

    Επισήμως, η Μόσχα και το Τόκιο δεν έχουν τερματίσει ως ακόμη και σήμερα τις εχθροπραξίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας της διαφοράς τους για τα νησιά, που κατέλαβε ο σοβιετικός στρατός καθώς η σύρραξη όδευε προς το τέλος της. Τα νησιά αυτά δεν απέχουν πολύ από το Χοκάιντο, το βορειότερο νησί του αρχιπελάγους.

    Με φόντο “τα αντιρωσικά μέτρα που ελήφθησαν από την ιαπωνική κυβέρνηση (…) η ρωσική πλευρά ενημέρωσε το Τόκιο ότι δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει στη διεξαγωγή των διακυβερνητικών διαβουλεύσεων για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας”, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

    Η Ιαπωνία, σύμμαχος των ΗΠΑ, επέβαλε κυρώσεις σε δεκάδες πρόσωπα, οργανισμούς και εταιρείες στη Ρωσία αφότου άρχισε η εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022. Την Παρασκευή, ανακοίνωσε νέες κυρώσεις, εξαιτίας ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις.

    Τον Ιούλιο, η ρωσική κυβέρνηση ανέστειλε την ισχύ συμφωνίας του 1998 που επέτρεπε σε πλοία από την Ιαπωνία να αλιεύουν κοντά στα νησιά και ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε τη Δευτέρα πως το Τόκιο θα απαιτήσει να γίνουν οι ετήσιες συνομιλίες για να επαναληφθεί η αλιευτική δραστηριότητα.

    Το ρωσικό ΥΠΕΞ αντέτεινε πως δεν αναμένει καμία βελτίωση των διμερών σχέσεων αν η ιαπωνική κυβέρνηση δεν δείξει “τον στοιχειώδη σεβασμό”.

    “Για την επιστροφή μας σε ομαλό διάλογο, οι ιάπωνες γείτονές μας πρέπει να επιδείξουν στοιχειώδη σεβασμό για τη χώρα μας (και) τη βούληση να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας που μετέδωσε το RIA.

    Διαβάστε επίσης

    Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε πόλη της ανατολικής Ουκρανίας



    ΣΧΟΛΙΑ