• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Προς εμφύλιο η Ρωσία; – Πώς ξεκίνησαν όλα

    • NewsRoom
    Rostov Wagner


    Προς σύγκρουση οδεύουν οι δυνάμεις της Wagner με τον Ρωσικό στρατό, με τη Ρωσία να βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ενός εμφυλίου, έπειτα από το κάλεσμα του ηγέτη της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν κατά της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε προδότη τον άλλοτε σύμμαχό του.

    Πώς ξεκίνησαν όλα

    Ρώσοι στρατηγοί κατηγόρησαν την Παρασκευή τον Ρώσο μεγιστάνα-μισθοφόρο ότι προσπαθεί να οργανώσει πραξικόπημα κατά του προέδρου Πούτιν. Αυτό σηματοδότησε μια έκτακτη ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ του επικεφαλής του Wagner και του στρατούοι οποίοι διαπληκτίζονται εδώ και μήνες για την πολεμική τακτική της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρουν οι New York Times.

    Ο ηγέτης της Wagner κατηγόρησε μέσω των social media του την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων την Παρασκευή για τον βομβαρδισμό βάσεων της παραστρατιωτικής οργάνωσης και τον αφανισμό μεγάλου αριθμού στρατιωτών. Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για προβοκάτσια του Πριγκόζιν, προκαλώντας την αντίδραση του αρχηγού της Wagner, ο οποίος κάλεσε σε στάση τους ρώσους στρατιώτες κατά της ηγεσίας, πολιτικής και στρατιωτικής, των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας.  Προτροπή η οποία έφερε την παρέμβαση της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν αναφορές για στρατιωτικές κινήσεις σε μια περιοχή της νότιας Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Ο Πριγκόζιν μάλιστα ανέφερε πως οι δυνάμεις του πέρασαν στη Ρωσία και εισήλθαν στην πόλη του Ροστόφ. Την ίδια ώρα, εικόνες στο Telegram αποκάλυπταν κινητοποίηση του ρωσικού στρατού στη Μόσχα.

    Το πρωί του Σαββάτου, ο μεγιστάνας Γεβγκένι Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι έχει τον έλεγχο τμημάτων του στρατηγείου της στρατιωτικής διοίκησης στη νότια Ρωσία.

    Δεν ήταν σαφές πόσο μεγάλο μέρος των δυνάμεων του Wagner ελέγχουν ή πόση απειλή αποτελούσαν για το Κρεμλίνο.

    Αλλά η αντιπαράθεση ισοδυναμούσε ήδη με τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του κ. Πούτιν από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από 16 μήνες. Ο Πριγκόζιν έχει στραφεί κατά του Σεργκέι Σοϊγκού πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, με αποκορύφωμα την απειλή του για αποχώρηση από τη μάχη στο Μπαχμούτ, σε περίπτωση που το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας συνέχιζε να μην στέλνει τα απαραίτητα πολεμοφόδια στη Wagner.

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ρωσικής αντεπίθεσης, ο Πριγκόζιν ήταν αυτός που έσπευσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί επιτυχημένης αντίστασης, κάνοντας λόγο για πολύ μεγαλύτερες απώλειες του Ρωσικού στρατού από αυτές που ανακοινώνονται από του Υπουργείο Άμυνας.

    Το διάγγελμα Πούτιν

    Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε τις ενέργειες των δυνάμεων Wagner “μαχαιριά στην πλάτη της χώρας μας και του λαού μας” και υποσχέθηκε “αποφασιστικές ενέργειες”.

    Η ένταση κλιμακώθηκε αργά την Παρασκευή, αφού ο κ. Πριγκόζιν κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι επιτέθηκε σε καταυλισμούς των μαχητών του – ένας ισχυρισμός που δεν μπορούσε να επαληθευτεί άμεσα.

    Περιέγραψε επίσης την εισβολή στην Ουκρανία ως μια “κομπίνα” που διαπράττεται από μια διεφθαρμένη ρωσική ελίτ.

    Άλλωστε, έχει εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες κατηγορίες κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας. Κατηγορεί τους Ρώσους στρατηγούς ότι δεν προμηθεύουν τις δυνάμεις του με αρκετά πυρομαχικά και ότι αγνοούν τους αγώνες των στρατιωτών.

    Το Κρεμλίνο ανέχτηκε τις αιχμές του για μήνες, ακόμη και όταν ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι ο κ. Πριγκόζιν ήταν έτοιμος να μετατρέψει τη νέα του προβολή σε ευρύτερη πολιτική επιρροή, απειλώντας ενδεχομένως τη νομή του κ. Πούτιν στην εξουσία.

    Αλλά η επίσημη υπομονή είχε σαφώς εξανεμιστεί το πρωί του Σαββάτου, όταν ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής του Wagner ερευνήθηκε με κατηγορίες που συνεπάγονται μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

    Αργότερα το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Πούτιν ασχολήθηκε με την κατάσταση στο Ροστόφ επί του Ντον κατά τη διάρκεια σύντομης ομιλίας του στην κρατική τηλεόραση, λέγοντας ότι θα ληφθούν “αποφασιστικές ενέργειες” για τη σταθεροποίησή της.

    Είπε ότι η λειτουργία των στρατιωτικών και πολιτικών θεσμών στη νότια ρωσική πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων είχε “ουσιαστικά μπλοκαριστεί”.

    “Οι ενέργειες που διχάζουν την ενότητά μας είναι στην ουσία ηττοπάθεια μπροστά στον ίδιο τον λαό”, είπε ο κ. Πούτιν.

    Διαβάστε επίσης:

    Καντίροφ: Δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει την ανταρσία της Wagner

    Μιχαΐλο Ποντόλιακ (Σύμβουλος Ζελένσκι): Όλα τώρα αρχίζουν στη Ρωσία

    ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ρωσία

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ