• Διεθνής πολιτική

    Ρίσι Σούνακ: Στηρίζει το Brexit παρά τις οικονομικές πιέσεις για μετανάστευση και εμπόριο

    • NewsRoom
    Ρίσι Σούνακ

    Ρίσι Σούνακ


    Με την οικονομία να είναι ήδη σε ύφεση δια στόματος υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει λόγω Brexit σχετικά με το εμπόριο και τους οικονομικούς μετανάστες, χωρίς να στραγγαλίσει την οικονομική δραστηριότητα.

    Ο Σούνακ δήλωσε ότι ψήφισε υπέρ του Brexit, υποστηρίζοντας ότι ήδη η Βρετανία έχει επωφεληθεί με τεράστια οφέλη και ευκαιρίες, όπως «τον ελέγχο της μετανάστευσης, όπως σχολίασε.

    Κόντρα με τις επιχειρήσεις

    «Υπό την ηγεσία μου το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επιδιώξει καμία σχέση με την Ευρώπη η οποία θα  βασίζεται στην ευθυγράμμιση με τους νόμους της ΕΕ», δήλωσε ο Σούνακ στο ετήσιο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας στο Μπέρμιγχαμ τη Δευτέρα. Το γεγονός ότι η Βρετανία έχει τη δική της ρυθμιστική ελευθερία είναι «μια σημαντική ευκαιρία που δίνει το Brexit».

    Η κυβέρνηση της Βρετανίας έρχεται σε σύγκρουση με τους επιχειρηματίες, οι οποίοι επιθυμούν χαλάρωση των μέτρων για τους οικονομικούς μετανάστες. Ήδη ο Σούνακ δέχεται πιέσεις, ώστε να παραμείνει ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων ξένων χωρών, ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία της Βρετανίας.

    Αντίθετα, η κυβέρνηση Σούνακ, απαντάει ότι είναι καλύτερο να εκπαιδεύσουν το βρετανικό προσωπικό για την κάλυψη των κενών τους, αντί να βασίζονται σε εργαζόμενους από άλλες χώρες.

    Ο υπουργός Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ διέψευσε και δημοσίευμα των Sunday Times, που αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σκέφτεται να υιοθετήσει ένα μοντέλο-τύπου Ελβετίας, μετά το Brexit. Αντίθετα, εξέφρασε την πολιτική στάση της κυβέρνησης να μειωθεί η συνολική καθαρή μετανάστευση.

    «Το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων ήταν μία από τις «θεμελιώδεις αρχές» του Brexit και δεν μπορούσε η Βρετανία να προσαρμοστεί σε κάτι άλλο», είπε.

    Πλήγμα για το εμπόριο

    Την ίδια σκληρή στάση κράτησε ο Σούνακ και σχετικά με το εμπόριο, στην ομιλία του το απόγευμα της Δευτέρας.

    Το μέτωπο του εμπορίου ασκεί κι αυτό με τη σειρά του πιέσεις στην ταλαιπωρημένη οικονομία της Βρετανίας, με το αρμόδιο γραφείο για τον Πληθωρισμό, να εκτιμά ότι λόγω Brexit, το εμπόριο στη Βρετανία θα πληγεί κατά 15% μακροπρόθεσμα, παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων, ότι η Βρετανία θα γίνει ένα ελκυστικό εμπορικά έθνος.

    «Όσον αφορά το εμπόριο, επιτρέψτε μου να είμαι κατηγορηματικός ως προς αυτό. Υπό την ηγεσία μου, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επιδιώξει καμία σχέση με την Ευρώπη που βασίζεται στην ευθυγράμμιση με τη νομοθεσία της ΕΕ», ανέφερε.

    «Ο αποκλεισμός οποιασδήποτε σχέσης με την ΕΕ « θα απέκλειε οποιαδήποτε συμφωνία ελβετικού τύπου με τις Βρυξέλλες, καθώς που βασίζεται στην ευθυγράμμιση με τους νόμους της ΕΕ». Η Ελβετία δεν ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (για τις χώρες της ΕΕ και άλλες που έχουν υπογράψει πλήρως την ενιαία αγορά, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν), αλλά συμμετέχει στην ενιαία αγορά ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Efta) και έχει πολλαπλές συμφωνίες με την ΕΕ που την απαιτούν να ευθυγραμμιστεί με τη νομοθεσία της ΕΕ», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρίσι Σουνάκ: Χαιρετίζω την πρόοδο στην COP27 αλλά δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό



    ΣΧΟΛΙΑ