• Διεθνής πολιτική

    Reuters: Διχασμός στην Ευρώπη για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

    • NewsRoom


    Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν διχασμένα για το αν θα θέσουν πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, θέμα που θα συζητηθεί στη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας του μπλοκ την Παρασκευή, όπως δήλωσε στο Reuters ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

    “Σχετικά με το πλαφόν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη που να μοιάζει με συναίνεση”, δήλωσε ο διπλωμάτης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι “δύσκολο” να προβλεφθεί εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των κρατων-μελών για την επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Σημειώνεται πως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, αψηφώντας το αίτημα 15 κρατών – μελών της ΕΕ.

    Τι ανέφερε η Γιουλ Γιόργκεσεν

    Σύμφωνα με το Politico, η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντίτε Γιουλ Γιόργκενσεν, είπε στους αντιπροσώπους των κρατών – μελών ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει ένα non paper με προτάσεις για κοινές αγορές, προκαλώντας την οργή τους σύμφωνα με το Politico.

    Μετά την ανακοίνωση της Γιουλ Γιόργκενσεν, ένας αντιπρόσωπος πήρε τον λόγο και δήλωσε ότι η πρόταση που είχε υποσχεθεί η Επιτροπή ήταν στην πραγματικότητα ένα “non-non-non-paper”. “Είναι ένα non-paper για την Επιτροπή, αλλά ένα non-non-paper για τα κράτη μέλη καθώς δεν υπάρχει ακόμη, και ένα non-non-non-paper επειδή στην πραγματικότητα δεν εισάγει νέες λύσεις”, είπε.

    Η προειδοποίηση της Φον ντερ Λάιεν

    Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν στο Politico ότι ειδικά το Βερολίνο προειδοποίησε την Φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει πλαφόν, καθώς φοβάται ότι από τη στιγμή που θα πέσει η πρόταση στο τραπέζι θα είναι πιο δύσκολο να απορριφθεί στο συμβούλιο των κρατών. “Η Γερμανία, με τις βαθύτερες τσέπες, κατάφερε να επικρατήσει των γειτόνων της ώστε να εξασφαλίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου που θα χρειαστεί για το χειμώνα”, γράφει το Politico, προσθέτοντας ότι η ΕΕ συζητά πλέον επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου για να μειώσει τις τιμές στους καταναλωτές.

    Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί ανώτατο όριο τιμής το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί με πολιτικά κριτήρια στις χώρες της ΕΕ, αντί να ορίζεται η κατανομή του στον πλειοδότη από τις δυνάμεις της αγοράς. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν επίσης ότι οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου (μέσω επιδότησης) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση – έναν τοξικό συνδυασμό που θα μπορούσε να καταλήξει σε ελλείψεις.

    Εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί οικονομολόγοι, υποστηρίζουν ότι μπορεί να επιτευχθεί ίδιο αποτέλεσμα με την επιβολή πλαφόν αν η ΕΕ προχωρήσει σε κοινές αγορές φυσικού αερίου – καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα ανταγωνίζονταν πλέον η μία την άλλη ανεβάζοντας τις τιμές.

    Διαβάστε επίσης

    Συνάντηση Μητσοτάκη – Γιούροβα: Στήριξη της Ελλάδας στην ανεξαρτησία, ακεραιότητα και εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας

    Γιούροβα: «Άκουσα θετικές και αρνητικές εξελίξεις στον χώρο των media»

    Πούτιν: «Η Δύση υποκινεί «λουτρά αίματος» στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ»



    ΣΧΟΛΙΑ