• Διεθνής πολιτική

    Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Μεγαλειώδης νίκη Τζόνσον – Βαριά ήττα για Κόρμπιν, αποχωρεί από την ηγεσία των Εργατικών

    • NewsRoom


    «Πήραμε ισχυρή εντολή από τον λαό» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον μετά την ανακοίνωση των exit poll, που δείχνουν αυτοδυναμία των Συντηρητικών, συντριπτική ήττα των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν, με τους Βρετανούς να ξαναψηφίζουν Brexit και τη χώρα να οδεύει προς την έξοδο στην ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020.

    Τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν στους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον ένα σαφέστατο προβάδισμα έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν. Η τελευταία πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος δίνει στους Τόρις 362 έδρες (σ.σ. 326 απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία, 199 στους Εργατικούς, 52 στο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και μόλις 13 στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Το exit poll έδινε στους Τόρις 368 έδρες (50 περισσότερες από το ’17) και μόλις 191 στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

    Μάλιστα, το exit poll της εταιρείας Ipsos Mori δείχνουν ότι ο Τζόνσον «σπάει» τον στρατηγικό στόχο του να «σπάσει» το αποκαλούμενο «κόκκινο τείχος» στις εκλογικές περιφέρειες στα Μίντλαντς, στην βόρεια Αγγλία και στην Ουαλία, κερδίζοντας προπύργια των Εργατικών εδώ και δεκαετίες. Με βάση τις πληροφορίες επί του αποτελέσματος του exit poll, οι Εργατικοί φέρονται να χάνουν περιφέρειες-κλειδιά: Γουόρκινγκτον, Ρέξαμ, Ντάντλεϊ Νορθ, Γουέικφιλντ, Ντιούσμπουρι, Στοκ ον Τρεντ, Μπλάιθ Βάλεϊ κ.ά.

    Ξημερώματα Παρασκευής (και 13) πια, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε και τις πρώτες του δηλώσεις μετά το θρίαμβο στις εκλογές στη Βρετανία. Κράτησε χαμηλούς τόνους παρά τα exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα που δείχνουν όχι μόνο θρίαμβο αλλά και επικράτηση των Συντηρητικών σε «προπύργια» των Εργατικών.

    «Σε αυτό το στάδιο πράγματι φαίνεται ότι (…) η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή, να ολοκληρώσει το Brexit κι όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά», είπε ο Τζόνσον, αφού ενημερώθηκε πως κέρδισε, όπως αναμενόταν από τους περισσότερους, τη βουλευτική έδρα που διεκδικούσε στο Όξμπριτζ.

    «Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο και να αφήσουμε ελεύθερες τις δυνατότητες ολόκληρου του λαού αυτής της χώρας. «Αυτό θα κάνουμε τώρα, κι αν είμαστε αρκετά τυχεροί και κερδίσουμε την εξουσία τότε η δουλειά μας θα αρχίσει σήμερα», ο Τζόνσον.

    Εκτός από την ενίσχυση του κόμματος της Σκωτίας και τον… καταποντισμό του κόμματος του Brexit (ούτε έδρα δεν πήρε ο Νάιτζελ Φάρατζ), οι εκλογές στη Βρετανία ήταν ένα ηχηρό χαστούκι για τον Τζέρεμι Κόρμπιν και την Τζο Σουίνσον, επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που ανέλαβε μόλις τον Ιούλιο και ήθελε να ανατρέψει το Brexit. Η Σουίνσον έχασε τη βουλευτική έδρα της από το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα για μόλις 149 ψήφους

    Αποχωρεί από την ηγεσία των Εργατικών ο Κόρμπιν

    Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν αντιμετώπισε σήμερα εκκλήσεις να παραιτηθεί, αφού οι ίσες αποστάσεις που τήρησε στο θέμα του Brexit και η περιορισμένη προσωπική γοητεία του συνέβαλαν στην κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος σε παραδοσιακά προπύργιά του και σ’ αυτό που διαφαίνεται πως θα είναι η χειρότερη εκλογική ήττα Εργατικών εδώ και 84 χρόνια.

    Μετά τις πιέσεις, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι δεν θα βρίσκεται στην ηγεσία των Εργατικών στις επόμενες εκλογές, τόνισε ωστόσο ότι θα διατηρήσει τη βουλευτική του ιδιότητα.

    Στις δηλώσεις του εμφανίστηκε με το ηθικό του στο κατώτερο επίπεδο, κάνοντας λόγο για μία πολύ απογοητευτική βραδιά.

    «Μεγάλη νίκη του Μπόρις» βλέπει ο Ντόναλντ Τραμπ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε σήμερα ότι φαίνεται πως σημειώθηκε μια «μεγάλη νίκη» του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο ΗΒ.

    Οι Τόρις φαίνεται πως οδεύουν προς σαρωτική επικράτηση μετά τη χθεσινή αναμέτρηση και ο Τζόνσον δήλωσε πριν από λίγο ότι η κυβέρνησή του έχει πλέον «ισχυρή νέα εντολή» να ολοκληρώσει το Brexit, τη σημαντικότερη γεωπολιτική μεταβολή για τη Βρετανία τα τελευταία 70 χρόνια.

    «Φαίνεται πως έχουμε μια μεγάλη νίκη για τον Μπόρις στο ΗΒ!», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.



    ΣΧΟΛΙΑ