• Διεθνής πολιτική

    Qatargate: Πρόσωπο-κλειδί ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ;

    • NewsRoom
    Εύα Καϊλή - Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί.

    Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της Ε. Καϊλή και του Αλί Μαρί, τον Οκτώβριο του 2022 στην Ντόχα, κατά την οποία συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης και ανάπτυξης της συνεργασίας στους τομείς εργασίας Πηγή: Twitter


    Πρόσωπο-κλειδί στο σκάνδαλο των Βρυξελλών φέρεται να είναι σύμφωνα με ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας Le soir, ο  υπουργός Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί.

    Παράλληλα, στο Κατάρ συνεχίζουν να επιμένουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση της επιρροής δια του χρηματισμού.

    Ο Αλ Μαρί ήταν το φερέφωνό της κυβέρνησης για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με συμμετοχές σε διεθνείς θεσμούς, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, συχνά παρουσιαζόταν ως μέλος της «κοινωνίας των πολιτών του Κατάρ», ενώ ήταν επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Κατάρ επί μία δεκαετία.

    Μάλιστα, ασχολήθηκε με το ζήτημα της αξιοπιστίας του Κατάρ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ξέσπασε εν αναμονή του Μουντιάλ σχετικά με τους χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενους που σκοτώθηκαν στα εργοτάξια.

    Από τον Οκτώβριο του 2021, ο Αλ Μαρί έχει το αξίωμα του υπουργού Εργασίας. Η χώρα του έχει εγκρίνει μεταρρυθμίσεις στο εργατικό δίκαιο, διεθνείς φορείς θεωρούν ότι δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως. Ο ίδιος κράτησε σκληρή στάση, καθώς ποτέ του δεν δέχτηκε τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης για τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια.

    Στις επαφές του με τις χώρες του εξωτερικού έδινε την εικόνα ενός προοδευτικού ανθρώπου, γεγονός που τον καθιστούσε καλό συνομιλητή για την Ευρώπη.

    Μέσα στο 2022, αυξήθηκαν οι επαφές του «προοδευτικού» υπουργού με το Ευρωκοινοβούλιο

    Τον περασμένο Μάιο, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, τον υποδέχθηκε στις Βρυξέλλες, ενώ περί τα τέλη Οκτωβρίου του ίδιου έτους συναντήθηκε στην Ντόχα με την Εύα Καϊλή, τότε αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

    Στις 14 Νοεμβρίου ο Αλ Μαρί μίλησε στην υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου. Στην ομιλία του παρευρέθηκαν ως μέλη της επιτροπής ο Μαρκ Ταραμπέλα και ο Αντρέα Κοτσολίνο, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στην έρευνα για το Qatargate.

    Η κυβέρνηση του Κατάρ συνεχίζει να απορρίπτει οποιαδήποτε συμμετοχή της στο σκάνδαλο χρηματισμού, ισχυριζόμενο ότι σέβεται τη νομοθεσία τρίτων χωρών, στις οποίες δραστηριοποιείται.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Δημητρακόπουλος για Qatargate: Πλαστά τα έγγραφα για ονομαστικούς λογαριασμούς της Εύας Καϊλή στον Παναμά



    ΣΧΟΛΙΑ