• Διεθνής πολιτική

    Qatargate: Εκτός Σοσιαλδημοκρατών ο Ταραμπέλα μετά τις αποκαλύψεις Παντσέρι

    • NewsRoom
    Μαρκ Ταραμπέλα

    Μαρκ Ταραμπέλα


    Η Ομάδα Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε ομόφωνα να αποκλείσει τον Μαρκ Ταραμπέλα από μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 2.6 του κανονισμού.

    Ο Αντρέα Κοτσολίνο απέκλεισε νωρίτερα τον εαυτό του.

    Μετά την απόφαση αυτή, ο Ταραμπέλα εξακολουθεί να είναι ευρωβουλευτής, αλλά πλέον θα συγκαταλέγεται στους «μη εγγεγραμμένους», που δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα, για το διάστημα της τρέχουσας έρευνας.

    Το γραφείο πρότεινε αυτό το μέτρο στην ομάδα, η οποία δεν είχε καμία αντίρρηση, αναφέρει στενή πηγή. Ο άλλος ευρωβουλευτής του οποίου η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε την άρση της ασυλίας στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate, ο Ιταλός Αντρέα Κοτσολίνο, συμφώνησε σήμερα να αποσυρθεί μόνος του.

    Ταραμπέλα: Θα συνεχίσω ως ευρωβουλευτής παρά τον αποκλεισμό από τους Σοσιαλδημοκράτες

    Η πρόεδρος της κεντροαριστερής ομάδας, Iratxe Garcia Perez, δήλωσε την Τρίτη ότι περιμένει από τους δύο ευρωβουλευτές να αποχωρήσουν από τις τάξεις της. Για την ίδια, το αίτημα για άρση της ασυλίας από τη βελγική δικαιοσύνη ήταν ένα ζήτημα που άλλαξε τα δεδομένα, όταν η ομάδα είχε ήδη θέσει σε διαθεσιμότητα τους δύο εκλεγμένους αξιωματούχους. Ο Βέλγος είχε αντιδράσει αμέσως μέσω του δικηγόρου του, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την πρόταση και υπενθυμίζοντας το τεκμήριο αθωότητας.

    Η απόφαση για τον αποκλεισμό του Ταραμπέλα από την πολιτική ομάδα είναι «σίγουρα μια δύσκολη απόφαση. Αλλά είναι ένας τρόπος η ομάδα να δείξει ξεκάθαρα ότι επιλέγει τη διαφάνεια και ότι δεν θα κάνει πίσω στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε την Τετάρτη στενή πηγή.

    Μάλιστα, ο Ταραμπέλα είχε απαντήσει με επιστολή στην προεδρία των Σοδιαλδημοκρατών, γράφοντας ότι «εάν η απόφασή σας είναι να με αποκλείσετε και παρά την τεράστια απογοήτευση που θα αποτελούσε αυτό, θα συνεχίσω, ως ευρωβουλευτής, να υπερασπίζομαι τις αξίες και τις αρχές της πολιτικής μας οικογένειας», σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

    Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που διέρρευσαν στον Τύπο, ο Μαρκ Ταραμπέλα αναφέρεται συγκεκριμένα από τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι στην κατάθεσή του για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση της βουλευτικής του ασυλίας ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο Βέλγος δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί στους ανακριτές, ενώ δεν του έχουν απαγγελθεί και κατηγορίες.

    Διαβάστε επίσης

    Ο Πανστέρι είναι έτοιμος να πει όλη την αλήθεια, λέει ο δικηγόρος του

    Corriere della Sera: «Ο Παντσέρι έκανε αναφορά σε καταβολή χρημάτων στον Ταραμπέλα»



    ΣΧΟΛΙΑ