• Διεθνής πολιτική

    Qatar Gate: Νέα έφοδος στο Ευρωκοινοβούλιο- Σφραγίστηκαν 10 γραφεία

    • NewsRoom


    Νέα έφοδος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο των ερευνών για το λεγόμενο σκάνδαλο Qatar Gate στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Περίπου 10 γραφεία που συνδέονται με αξιωματούχους στο Στρασβούργο σφραγίστηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Τα γραφεία αυτά σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, συνδέονται με άτομα, τα οποία ερευνήθηκαν κατά τη διάρκεια των επιδρομών της βελγικής αστυνομίας την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

    Μεταξύ των γραφείων που σφραγίστηκαν είναι και αυτό του βοηθού του Ιταλού ευρωβουλευτή Πιέτρο Μπαρτόλο.

    Το γραφείο της Mychelle Rieu, μίας αξιωματούχου που εργάζεται στην υποεπιτροπή του Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σφραγίστηκε από ανακριτές στις Βρυξέλλες και κατασχέθηκε εξοπλισμός υπολογιστών.

    Μετά την ολοκλήρωση της εφόδου, το γραφείο αποσφραγίστηκε.

    Πηγές του κοινοβουλίου ανέφεραν στο Politico ότι κατασχέθηκε υπολογιστής κατά τη διάρκεια της έρευνας.

    Νωρίτερα, Βέλγοι ανακριτές ανακάλυψαν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά κατά τη διάρκεια ερευνών που σχετίζονται με την έρευνα για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τη Δευτέρα, η εισαγγελία είχε πει ότι «πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ» κατασχέθηκαν σε τρεις τοποθεσίες: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, 150.000 ευρώ στο διαμέρισμα ενός Ευρωπαίου βουλευτή και «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ» σε μια βαλίτσα σε ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες.

    Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος βρέθηκε στο μικροσκόπιο τις τελευταίες ώρες λόγω κάποιων δηλώσεών του υπέρ του Κατάρ, υπερασπίστηκε τις θέσεις του, υποστηρίζοντας ότι ήταν 100% συμβατές με τις πολιτικές της Κομισιόν, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο να έλαβε «δώρα» από το Κατάρ απάντησε: «Ναι, μου έδωσαν μια μπάλα ποδοσφαίρου και ένα κουτί σοκολάτες, που άφησα στον οδηγό που με πήγαινε από το στάδιο στο ξενοδοχείο και ορισμένα αναμνηστικά από το Μουντιάλ. Κι εγώ τους έδωσα ένα κερί και ένα «βαρίδι» για χαρτιά».

    Και συνέχισε: «Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου για το Κατάρ, κάθε λέξη είναι 100% συμβατή με τις πολιτικές της Κομισιόν. Δεν αυτοσχεδιάζουμε, δεν εφευρίσκουμε θέσεις. Με θρησκευτική ευλάβεια επαναλαμβάνω τις πολιτικές της Κομισιόν».



    ΣΧΟΛΙΑ