Σε μια ακόμη έντονα συμβολική και πολιτικά φορτισμένη επίσκεψη προχώρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταβαίνοντας στην παραμεθόρια περιοχή του Κουρσκ, λίγες εβδομάδες μετά την πλήρη επανάκτηση του ελέγχου της περιοχής από τις ρωσικές δυνάμεις, με τη βοήθεια στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε τις τοπικές αρχές, είχε συνομιλίες με εθελοντές και αξιωματούχους, ενώ επισκέφθηκε και τον πυρηνικό σταθμό της περιοχής. Η δημόσια τηλεόραση πρόβαλε εικόνες του Πούτιν σε πιο ανεπίσημη διάθεση, να πίνει τσάι και να συνομιλεί με κατοίκους σε ένα φιλικό κλίμα.

1

Ωστόσο, η επίσκεψη δεν περιορίστηκε στο επικοινωνιακό σκέλος. Στο περιθώριο συνάντησης με εθελοντές, ο Πούτιν εξαπέλυσε μια ιδιαίτερα σκληρή επίθεση κατά της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας προσβλητική γλώσσα και κατηγορίες για «νεοναζιστικές πρακτικές».

«Όσοι καταστρέφουν τα μνημεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποκαλύπτουν τη βαθιά τους αμάθεια και την ιδεολογική τους τύφλωση. Είναι άνθρωποι με ακραίες ιδέες και θα έρχονταν δεύτεροι ακόμα και σε διαγωνισμό ανοησίας — μόνο και μόνο επειδή είναι τόσο ανόητοι», δήλωσε χαρακτηριστικά, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Η Μόσχα συνεχίζει να προβάλλει την ουκρανική αντίσταση ως «νεοναζιστική» στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής παραπληροφόρησης. Οι αναφορές του Πούτιν σε καταστροφή σοβιετικών μνημείων εντάσσονται σε αυτή τη ρητορική περί «εξάλειψης της ιστορικής μνήμης», κάτι που το Κίεβο απορρίπτει κατηγορηματικά ως παραποίηση της πραγματικότητας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση από την ουκρανική κυβέρνηση, ωστόσο ανεπίσημες πηγές εκτιμούν πως τέτοιου είδους εμφανίσεις του Πούτιν αποσκοπούν κυρίως στην ενίσχυση της εικόνας του στο εσωτερικό, ειδικά μετά την εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στις επιχειρήσεις και την ανάγκη επιβεβαίωσης της ρωσικής κυριαρχίας στις «ανακτημένες» ζώνες.

 

Διαβάστε επίσης 

Στο «κόκκινο» το 50% των τουρκικών εταιρειών – Γιατί ξεπουλάνε και απολύουν

Πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ: «H στάση του Ισραήλ στη Γάζα είναι πολύ κοντά σε έγκλημα πολέμου»

Ερντογάν: Δίχως το ψευδροκράτος «Ο τουρκογενής κόσμος είναι ατελής»