• Διεθνής πολιτική

    Πώς ο Ορμπάν εμπλέκεται στην εξαγορά του Euronews

    • NewsRoom
    Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν

    Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν


    Εταιρίες που σχετίζονται με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν συνέβαλαν μυστικά στην εξαγορά του κυριότερου ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού δικτύου Euronews, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν μέσα ενημέρωσης από την Ουγγαρία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

    Επίσημα, το επενδυτικό ταμείο Alpac Capital, με έδρα στην Πορτογαλία, απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών στο Euronews τον Ιούλιο του 2022 έναντι περίπου 170 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η συναλλαγή εγκρίθηκε τον Μάιο του 2022 από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς το Euronews, με έδρα στη Λιόν, είναι μια εταιρία που υπόκειται στο γαλλικό δίκαιο και ανήκει σε έναν στρατηγικό τομέα, εκείνον των ΜΜΕ.

    Euronews: Το ένα τρίτο της εξαγοράς από την Ουγγαρία
    Όμως τουλάχιστον το ένα τρίτο των χρημάτων προέρχονταν από πηγές που σχετίζονταν με τον Βίκτορ Ορμπάν, όπως αποκάλυψαν χθες, Πέμπτη, ο ουγγρικός ερευνητικός ιστότοπος Direkt36, η γαλλική εφημερίδα Le Monde και η εβδομαδιαία πορτογαλική εφημερίδα Expresso.

    Το ουγγρικό Szechenyi Funds, ένας οργανισμός ο οποίος όταν έγινε η συναλλαγή τελούσε υπό την εποπτεία ιδρύματος υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας Μιχάλι Βάργκα, συνεισέφερε το ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα.

    Ο διευθυντής του Alpac Capital, Πέδρο Βάργκας Νταβίντ, είναι εξάλλου γιος του πρώην ευρωβουλευτή Μάριο Νταβίντ, πρώην συμβούλου και προσωπικού φίλου του Ορμπάν.

    Ο κύριος εταίρος στις επιχειρήσεις επικοινωνίας της ουγγρικής κυβέρνησης, η New Land Media, έδωσε από την πλευρά της δάνειο 12,5 εκατομμυρίων ευρώ σε μια ουγγρική θυγατρική του Alpac Capital, επιβεβαίωσε ο ιδιοκτήτης της Γκιούλα Μπαλάσι στον Direkt36.

    Αφότου ο Βίκτορ Ορμπάν επέστρεψε στην εξουσία το 2010, το μιντιακό τοπίο αναδιατάχθηκε εις βάθος: τα δημόσια μέσα ενημέρωσης έχουν μετατραπεί σε πλατφόρμα της επίσημης πολιτικής, ενώ προσκείμενοι στην εξουσία έχουν εξαγοράσει ολόκληρα κομμάτια των ιδιωτικών ΜΜΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Χατζής, πρ. ΠΟΞ: Την αδυναμία της Πολιτείας να ελέγχξει τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δεν θα την πληρώσει ξανά ο ξενοδοχειακός κλάδος

    Sky news: Η Mytilineos διερευνά πιθανή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εντός του έτους

    Κοντογεώργης: Νέα γενιά μεταρρυθμίσεων, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ