Διεθνής πολιτική

Πορτογαλία: Ο πρόεδρος θα ζητήσει παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλο ένα 15ημερο

  • NewsRoom

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα


Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την παράταση, για δύο εβδομάδες, της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα λόγω της πανδημίας.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας σε όλη τη χώρα και ένα μερικό lockdown τα Σαββατοκύριακα στους 191 από τους 308 δήμους της Πορτογαλίας. Πρόκειται να λήξει στις 23 Νοεμβρίου, όμως οι βουλευτές πιθανότατα θα στηρίξουν το αίτημα του προέδρου.

Με βάση το Σύνταγμα, κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να κηρυχθεί μόνο για 15 ημέρες, ωστόσο είναι δυνατόν να ανανεώνεται επ’ αόριστον. «Η πρόληψη είναι ουσιαστικής σημασίας και ξεκινάει από τον καθένα από εμάς», είπε ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα μιλώντας σε δημοσιογράφους. Η κυβέρνηση είναι πιθανόν να ανακοινώσει νέα μέτρα το Σάββατο.

Η Πορτογαλία, μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει 236.015 κρούσματα και 3.631 θανάτους από την Covid-19 μέχρι σήμερα, όμως οι μολύνσεις αυξάνονται και θέτουν υπό πίεση το σύστημα υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πορτογαλία: Διαδήλωση εστιατόρων και εργαζομένων στη Λισαβόνα κατά των μέτρων

Πορτογαλία: Οργή κατά του πρωθυπουργού Κόστα επειδή αποκάλεσε «δειλούς» μια ομάδα γιατρών

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ