• Διεθνής πολιτική

    Τυφλή βία “πνίγει” την Ευρώπη – Συντονισμένο σχέδιο οι επιθέσεις από τους Τζιχαντιστές; (video)

    • NewsRoom
    τρομοκρατια


    Τυφλή βία “πνίγει” την Ευρώπη τις τελευταίες ώρες με τρεις παράλληλες επιθέσεις να φέρουν την υπογραφή της τρομοκρατίας. Βερολίνο, Ζυρίχη και Τουρκία μετρούν τα θύματα που άφησαν πίσω τους οι πολύνεκρες επιθέσεις να βάζουν ολόκληρη την Ευρώπη σε συναγερμό.

    Στο Βερολίνο, ένα φορτηγό πολωνικής εταιρείας με οδηγό έναν πακιστανό πρόσφυγα άφησε πίσω της 12 νεκρούς και 48 τραυματίες. Το φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος κοντά στη Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, ενώ οι τοπικές Αρχές συνέλαβαν τον οδηγό. Νεκρός είναι ο συνοδηγός του φορτηγού, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

    βερολίνο 4Η επίθεση διαπράχθηκε κοντά στη λεωφόρο Κουρφούρστενταμ, στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το απόγευμα (τοπική ώρα).Το μακελειό θυμίζει πολύ την περίπτωση του μακελειού στη Νίκαια της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου 2016, οπότε ένα φορτηγό τρομοκράτη έπεσε σε πλήθος που γιόρταζε την ημέρα της Ανεξαρτησίας της Γαλλίας, σκοτώνοντας 86 και τραυματίζοντας 434 ανθρώπους.

    zurich4Ταυτόχρονα, στη Ζυρίχη της Ελβετίας, ένας άντρας εισέβαλε σε ένα τέμενος ανοίγοντας πυρ ενάντια σε πιστούς που προσεύχονταν το βράδυ της Δευτέρας, τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους και σκοτώνοντας άλλον έναν. Οι δύο από τους τρεις άνδρες – 30, 35 και 56 ετών – τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με την αστυνομία της Ζυρίχης. Ο φερόμενος ως δράστης, ένας άνδρας περίπου 30 ετών, διέφυγε από το σημείο της επίθεσης, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Όπως ανέφεραν οι αρχές, ένα πτώμα εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί αν αυτό συνδέεται με την ένοπλη επίθεση.

    PRESVISΤην ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, ο 62χρονος Αντρέι Καρλόφ, πέφτει νεκρός σε ζωντανή μετάδοση από έναν νεαρό Τούρκο αστυνομικό, ο οποίος, πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από τα πυρά συναδέλφων του, φώναζε συνθήματα εκδίκησης για το Χαλέπι. Ακολούθησαν απειλές προς τους απανταχού Ρώσους διπλωμάτες εκ μέρους της ισλαμιστικής οργάνωσης Μέτωπο Νούσρα, η οποία έχει αυτονομηθεί πλέον από την Αλ-Κάιντα.

    Το μπαράζ των τρομοκρατικών επιθέσεων της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου, με διαφορετικό τρόπο ανά επεισόδιο, σχετίζεται με τον ιερό πόλεμο του Ισλάμ ενάντια στους «απίστους». Η ανακατάληψη της πόλης Χαλέπι στη Συρία από τις καθεστωτικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των συμμάχων του είναι πιθανώς η αφορμή για την ολομέτωπη επίθεση στη Δύση και την Τουρκία από τους Τζιχαντιστές.

    Ωστόσο, η όλη υπόθεση είναι εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς πχ η εκτέλεση του Ρώσου πρέσβη σχετίζεται περισσότερο με την μερίδα των Τούρκων που εχθρεύονται τον Βλαντιμίρ Πούτιν και απορρίπτουν την συνθήκη κατάπαυσης του πυρός στο Χαλέπι μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Παρόλα αυτά, πιθανότατα υπήρχε ήδη ένα επεξεργασμένο σχέδιο συντονισμένων επιθέσεων στην καρδιά της Ευρώπης, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από τους φανατικούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

    Τα μηνύματα που στέλνει το ISIS είναι ξεκάθαρα και γραμμένα με το αίμα αθώων: «Η Τζιχάντ συνεχίζεται, μπορούμε να χτυπήσουμε την Ευρώπη όποτε θέλουμε, οπουδήποτε αποφασίσουμε. Μπορούμε ακόμη και να χρησιμοποιήσουμε ξανά μεθόδους μαζικού ολέθρου, να ρίξουμε νταλίκες σε συγκεντρωμένο πλήθος μέσα στις πόλεις σας. Μπορούμε να πυροβολήσουμε εξ επαφής Ρώσους διπλωμάτες, μπορούμε να πνίξουμε στο αίμα το Πνεύμα των Χριστουγέννων σας».

    Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσων, η Ρώμη θωρακίζεται. Στην Ιταλία ενισχύονται τα αντιτρομοκρατικά μέτρα με τον υπουργό Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι και τον επικεφαλής της αστυνομίας, Φράνκο Γκαμπριέλι, να παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις σε Βερολίνο και Άγκυρα.

    Μάλιστα, εντός της ημέρας θα συνεδριάσει η επιτροπή αντιτρομοκρατικής στρατηγικής ανάλυσης, στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης.

    Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η επιφυλακή στην χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλή, από την στιγμή, μάλιστα, που σε πρόσφατα βίντεο-μηνύματα των ισλαμιστών τρομοκρατών γίνεται ευθεία αναφορά σε απειλές κατά της Ιταλίας και του Βατικανού.

    «Επίθεση ντροπής στην καρδιά της Ευρώπης. Είμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων, της κυβέρνησης και του γερμανικού λαού, που επλήγη από την τραγωδία αυτή», έγραψε μέσω twitter o υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αντρέι Καρλόφ: Ποιος ήταν ο Ρώσος πρέσβης που δολοφονήθηκε στην Τουρκία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νεκρός ο Ρώσος πρέσβης στη Τουρκία – Δέχθηκε τα πυρά άγνωστου άνδρα (video, upd)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βερολίνο ώρα μηδέν: 12 οι νεκροί – Ανέλαβε την ευθύνη ο ISIS, συνελήφθη ο οδηγός του μοιραίου φορτηγού

     



    ΣΧΟΛΙΑ