Οι τρεις αποφάσεις ομοσπονδιακών δικαστηρίων των ΗΠΑ για τη δασμολογική πολιτική Τραμπ τις τελευταίες 24 ώρες έχουν προκαλέσει νέα αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις Τραμπ με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας. Μπορεί να μειώνουν την διαπραγματευτική πίεση στις τρίτες χώρες, ωστόσο διαφαίνεται πως και αυτές κρίνουν απαραίτητο οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν.

Ορισμένοι ξένοι αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί να είναι προς όφελός τους καθώς συνεχίζουν τις συνομιλίες για τους δασμούς με τις Η.Π.Α, αναφέρει σε δημοσίευμά του το politico, στο οποίο μίλησαν, υπό καθεστώς ανωνυμίας ωστόσο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ.

1

«Η απόφαση μείωσε την πίεση στις χώρες να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις των ΗΠΑ», είπε ένας Φιλιππινέζος αξιωματούχος για να μιλήσει με ειλικρίνεια για τις διαπραγματεύσεις, για την απόφαση της Τετάρτης στο Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, το οποίο είπε ότι ο πρόεδρος υπερέβη τις αρχές του καθορίζοντας δασμούς 10% και άνω σε δεκάδες εμπορικούς εταίρους. Η απόφαση αυτή ανεστάλη προσωρινά, ωστόσο, από δευτεροβάθμιο δικαστήριο το απόγευμα της Πέμπτης, επιτρέποντας στα τιμολόγια να τεθούν σε ισχύ εν αναμονή περαιτέρω προσφυγής. Η διοικητική αναστολή αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίστηκε από τους δικαστές.

Οι κινήσεις της Κομισιόν

Η απόφαση του Δικαστηρίου Διεθνούς Εμπορίου «ενισχύει τη θέση της Ευρώπης», είπε ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει με ειλικρίνεια για την κατάσταση των συζητήσεων, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος βρίσκεται τώρα υπό πρόσθετη πίεση για να συνεχίσει μια «εποικοδομητική διαπραγμάτευση».

Ωστόσο, η Ευρώπη, και ορισμένοι άλλοι κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσαν ακόμη και πριν την αναστολή της απόφασης ότι δεν σχεδίαζαν να εγκαταλείψουν τις συνομιλίες, δεδομένου του αριθμού των υφιστάμενων – και των πιθανών μελλοντικών – δασμών σε βασικούς κλάδους που εξακολουθούν να ισχύουν.

«Μερικά από τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε, όπως η μείωση, αν όχι η πλήρης κατάργηση των δασμών σε ορισμένες κατηγορίες βιομηχανικών προϊόντων, αξίζει να συνεχιστεί, ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο αυτής της απόφασης», δήλωσε ο Olof Gill, εκπρόσωπος της ΕΕ για το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια, σε συνέντευξή του την Πέμπτη. “Πράγματι, αυτό είναι κάτι που μας ενδιαφέρει εδώ και πολλά χρόνια. Επομένως, κατά την άποψή μας, εξακολουθεί να είναι απολύτως λογικό να συνεχίσουμε τις συνομιλίες με την τρέχουσα μορφή τους.”

Εκτός από τις σαρωτικές εισφορές που εξετάζονται στις δικαστικές αποφάσεις, οι δασμοί 25 τοις εκατό της διοίκησης στα αυτοκίνητα, το χάλυβα και το αλουμίνιο παραμένουν, ενώ διαφαίνονται πιο ειδικοί δασμοί για τον κλάδο στους ημιαγωγούς, τα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες βιομηχανίες.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Maroš Šefčovič, εν τω μεταξύ, ενδέχεται να συναντηθεί με τον Greer στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, ενώ υψηλόβαθμοι εμπορικοί αξιωματούχοι της ΕΕ ταξιδεύουν στην Ουάσιγκτον για να συνεργαστούν με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ σχετικά με τις λεπτομέρειες των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, ένας δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η απόφαση του Δικαστηρίου Διεθνούς Εμπορίου «ενισχύει τη θέση της Ευρώπης», προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος βρίσκεται τώρα υπό πρόσθετη πίεση για να συνεχίσει μια «εποικοδομητική διαπραγμάτευση».

Τι θα πράξει ο  Καναδάς

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά την Πέμπτη, ο Καναδός Πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ είπε, ενώ η κυβέρνησή του χαιρέτισε τις δικαστικές αποφάσεις που απορρίπτουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης Τραμπ ότι υπήρχε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δικαιολογεί ορισμένους δασμούς, «η εμπορική μας σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να απειλείται βαθιά και αρνητικά και επηρεάζεται από εξίσου αδικαιολόγητους δασμούς και δασμούς κατά του χάλυβα. έναντι άλλων στρατηγικών τομέων, συμπεριλαμβανομένων της ξυλείας, των ημιαγωγών και των φαρμακευτικών προϊόντων».

«Ως εκ τούτου, παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης του Καναδά να δημιουργήσει μια νέα σχέση οικονομικής και ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να ενισχύσει τη συνεργασία μας», συνέχισε ο Carney.

Οι χώρες αντιμετωπίζουν την πολύ πραγματική πιθανότητα ο Λευκός Οίκος απλώς να επιλέξει να επιβάλει νέους δασμούς βάσει διαφορετικών νόμων, σε περίπτωση που οι παλιοί αποκλειστούν οριστικά στο δικαστήριο. Ο Λευκός Οίκος την Πέμπτη άφησε να εννοηθεί ότι θα επεκτείνει τους ειδικούς για τον κλάδο δασμούς του, οι οποίοι επιτρέπονται βάσει διαφορετικής νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια, παρόλο που συνεχίζει να μάχεται στα δικαστήρια για τους δασμούς που στοχεύουν σε χώρες, οι οποίοι βασίζονται σε εθνικό νόμο έκτακτης ανάγκης του 1977.

«Κάνουμε και τα δύο», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, ρώτησε εάν η κυβέρνηση ήδη διερευνά τη θέσπιση νέων δασμών βάσει άλλων νόμων, εκτός από την επιδίωξη της προσφυγής της.

Ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Jamieson Greer, έχει ήδη ακούσει από «χώρες σε όλο τον κόσμο» ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, συνέχισε ο Leavitt. «Επίσης, πιθανώς βλέπουν πόσο γελοία είναι αυτή η απόφαση και καταλαβαίνουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα κερδίσει».

Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Κέβιν Χάσετ, αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια που κάνει η κυβέρνηση να επιβάλει νέους δασμούς κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο Fox Business την Πέμπτη το πρωί. Είπε ότι ενώ η διοίκηση προτίμησε να χρησιμοποιήσει τη νόμιμη αρχή που αμφισβητήθηκε στο δικαστήριο, «υπάρχουν τρεις ή τέσσερις άλλοι τρόποι να το κάνει».

Ο εμπορικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε θεωρητικά να επιβάλει εκ νέου δασμούς που στοχεύουν στο νόμο έκτακτης ανάγκης και επέμεινε ότι η απόφαση δεν θα έδεσε τα χέρια του προέδρου. “Το δικαστήριο, είναι αρκετά ενδιαφέρον, βασικά είπε ότι είχαμε δίκιο, απλώς χρησιμοποιήστε διαφορετικούς κανόνες και νόμους. Άρα τίποτα δεν έχει αλλάξει πραγματικά εδώ με αυτή την έννοια”, δήλωσε ο Ναβάρο στο Bloomberg την Πέμπτη το πρωί.

Η στάση της Κίνας

Ωστόσο, στις δικαστικές καταθέσεις, η διοίκηση είχε διαφορετικό τόνο, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του εμπορικού δικαστηρίου της Τετάρτης έθεσε σε κίνδυνο τόσο την εθνική ασφάλεια όσο και μια αδύναμη συμφωνία με την Κίνα.

«Θα απειλήσει να «διαλύσει τις διαπραγματεύσεις μας με δεκάδες χώρες» και θα δημιουργήσει άμεσο κίνδυνο οι εμπορικοί μας εταίροι «να αισθανθούν ανανεωμένη τόλμη να επωφεληθούν από» μια θεωρούμενη «νέα ευπάθεια με αντίποινα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών», όπως προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών», έγραψε η κυβέρνηση στο αίτημά της για παραμονή.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το πώς η απόφαση θα επηρεάσει τις επικείμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών κατά την καθημερινή της συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

«Η Κίνα έχει κάνει πολύ σαφή τη θέση της: οι δασμοί και οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές», είπε ο Μάο. «Ο προστατευτισμός δεν ωφελεί κανέναν και είναι τελικά αντιδημοφιλής».

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών συνέχισαν να σιγοβράζουν μετά τη συμφωνία του Μαΐου για μείωση των δασμών και έναρξη ευρύτερων εμπορικών διαπραγματεύσεων που ξεκινούν τον επόμενο μήνα. Οι κινήσεις του Υπουργείου Εμπορίου για αναστολή της ανάπτυξης σε ορισμένες κινεζικές βιομηχανίες έχουν εκνευρίσει τους αξιωματούχους και η δικαστική απόφαση ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των Κινέζων αξιωματούχων ότι ο Τραμπ δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τις προσπάθειές του για τους δασμούς.

«Αυτός είναι ένας κακός συνδυασμός», είπε ένας επιχειρηματίας, ο οποίος έδωσε την ανωνυμία του για να συζητήσει ιδιωτικές συνομιλίες. «Δεν είναι καλό οιωνό για διαπραγματεύσεις και μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο γύρο αντιποίνων, ενισχύοντας την αβεβαιότητα που αισθάνεται η επιχειρηματική κοινότητα».

Η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία, επίσης, οργώνει προς τα εμπρός. Ο πρωθυπουργός Shigeru Ishiba μίλησε με τον Τραμπ το πρωί της Πέμπτης και η χώρα στέλνει έναν κορυφαίο εμπορικό αξιωματούχο για να συναντηθεί με τους ομολόγους του των ΗΠΑ αύριο στην Ουάσιγκτον. Το χρονοδιάγραμμα είναι συμπτωματικό με την απόφαση του δικαστηρίου και είναι «απίθανο» να αλλάξει την ιαπωνική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις, είπε ένα άτομο που γνωρίζει αυτά τα σχέδια, αλλά έδωσε ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας τους.

Η οικονομία της Ιαπωνίας έχει ταλαιπωρηθεί από τους δασμούς 25% του Τραμπ σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, που οδήγησαν τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες να προβλέπουν σημαντικές απώλειες φέτος. Η χώρα ενέκρινε πρόσφατα ένα πακέτο οικονομικής τόνωσης 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τη χώρα να πλοηγηθεί στους δασμούς.

Πράγματι, ο Everett Eissenstat, εμπορικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου στην πρώτη θητεία του Τραμπ, ο οποίος είναι τώρα στη δικηγορική εταιρεία Squire Patton Boggs, είπε ότι οι χώρες μπορεί να είναι σε θέση να δημιουργήσουν αποθέματα καλής θέλησης με την κυβέρνηση συνεχίζοντας τις εμπορικές συνομιλίες – ακόμη και όταν δεν χρειάζεται.

«Θα ήταν έξυπνο, στην πραγματικότητα, να συνεχίσουμε», είπε ο Eissenstat. «Αν μια χώρα ήθελε να δείξει ότι ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε μια εμπορική σχέση… Νομίζω ότι θα ήταν ακόμα προς το συμφέρον της να είναι στο τραπέζι και θα έδειχνε προθυμία να είναι καλός εμπορικός εταίρος, ανεξάρτητα από αυτό».

Άλλες κυβερνήσεις εξακολουθούσαν να προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την Πέμπτη τι σημαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις για τις συνομιλίες τους με την κυβέρνηση Τραμπ.

Είπε ένας αξιωματούχος της Κόστα Ρίκα, ο οποίος έλαβε την ανωνυμία για να εκφράσει ειλικρινά την άποψή του για την κατάσταση των συνομιλιών, «Δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει».

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ: Φορολογική βόμβα ταρακουνά τη Wall Street – Ποιο είναι το «κρυφό» άρθρο 899

Μονή Όρους Σινά: Από την εύνοια του Μωάμεθ στην σημερινή επιχείρηση άλωσης

Επιστροφή στο Χρηματιστήριο… όπως παλιά – Η κεφαλαιοποίηση είναι ίδια με πριν από 20 χρόνια