• Διεθνής πολιτική

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν τον πύργο τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο – Τουλάχιστον 5 νεκροί

    • NewsRoom


    Δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν τα απόγευμα της Τετάρτης στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την επίθεση για την οποία είχαν προειδοποιήσει χτυπώντας τον πύργο τηλεπικοινωνιών.

    Το πρακτορείο Interfax κάνει λόγο για 5 νεκρούς και πέντε τραυματίες από την επίθεση.

    Οι Ρώσοι προσπαθούν να κόψουν όλες τις πιθανές δυνατότητες επικοινωνίας και σύνδεσης για τους κατοίκους του Κιέβου  με σκοπό να σκορπίσουν χάος και πανικό.

    Κανένα τηλεοπτικό μέσο της Ουκρανίας δεν μεταδίδει πλέον σήμα, την ώρα που η κυβέρνηση της Ουκρανίας προειδοποιεί πως επίκειται μαζική επιχείρηση παραπληροφόρησης από την ρωσική πλευρά, με σκοπό να σπάσει το ηθικό των πολιτών και των στρατιωτών, διαδίδοντας πως η κυβέρνηση Ζελένσκι έχει παραδοθεί.

    Ο πύργος της τηλεόρασης βρίσκεται στην ίδια γειτονιά με την τοποθεσία Μπάμπι Γιαρ, όπου οι Ναζί σκότωσαν περισσότερους από 30.000 Εβραίους σε δύο ημέρες το 1941. Η τοποθεσία είναι ένας σημαντικός τόπος μνήμης.

    «Αυτοί οι βάρβαροι σφαγιάζουν τα θύματα του Ολοκαυτώματος για δεύτερη φορά», κατήγγειλε στο Twitter ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Αντρέι Γερμάκ.

    Απευθυνόμενος «στον κόσμο», ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σε μια νέα, δραματική ανάρτηση, τα εξής: «Τι νόημα έχει να λέμε “ποτέ ξανά” για 80 χρόνια, εάν ο κόσμος μένει σιωπηλός όταν μια βόμβα πέφτει στο ίδιο σημείο, στο Μπάμπι Γιαρ; Τουλάχιστον 5 σκοτώθηκαν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται…».

    Θα χτυπήσουμε στόχους στο Κίεβο – Εγκαταλείψτε την περιοχή, προειδοποιησαν νωρίτερα οι Ρώσοι

    Νωρίτερα, οι Ρώσοι είχαν προειδοποιήσει για επίθεση στο κέντρο υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας και στο κέντρο πληροφόρησης και ψυχολογικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων  με όπλα υψηλής ακριβείας στο Κίεβο, με σκοπό «την καταστολή των επιθέσεων εναντίον διαφόρων κρατικών θεσμών και Ρώσων πολιτών».

    Μάλιστα η Μόσχα προειδοποίησε τους κατοίκους που ζουν κοντά σε πύργους επικοινωνιών κοντά στο αρχηγείο στο κέντρο του Κιέβου να εκκενώσουν τα σπίτια τους για τη δική τους ασφάλεια.

    Εν τω μεταξύ, ο απόλυτος τρόμος επικρατεί από το πρωί στο Κίεβο μετά τις δορυφορικές εικόνες που αποκάλυψαν την ρωσική φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων να βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα.

    Βίντεο που κυκλοφορούν αυτή την ώρα στο διαδικτύου αποτυπώνουν τον πανικό που επικρατεί  στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό όπου Ουκρανοί μαζικά επιχειρούν να εγκαταλείψουν την πόλη υπό τον φόβο μίας ευρείας κλίμακας ρωσικής εισβολής.

    Νέοι, ηλικιωμένοι, παιδιά, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, κάποιοι κρατώντας στην αγκαλιά τους τα κατοικίδια τους, προσπαθούν να επιβιβαστούν στο τρένο που είναι ήδη γεμάτο από επιβάτες καθώς φοβούνται ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία τους ευκαιρία να φύγουν από το Κίεβο.

    Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κυκλοφόρησε ένα βίντεο με την εξέλιξη των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

    Ο δήμαρχος του Κιέβου λέει ότι ο «εχθρός βρίσκεται στα περίχωρα» της ουκρανικής πρωτεύουσας.

    Σύμφωνα με το CNN, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, προειδοποίησε την Τρίτη σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι «ο εχθρός βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας», προσθέτοντας ότι ο ουκρανικός στρατός «ετοιμάζεται να υπερασπιστεί το Κίεβο».

    «Οι ένοπλες δυνάμεις μας και οι δυνάμεις εδαφικής άμυνας, μάχονται ηρωικά για τη γη μας», δήλωσε ο Κλίτσκο.

    Νωρίτερα σήμερα τον γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες που δείχνουν μία ρωσική αυτοκινητοπομπή να εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων.

    Οκτώ νεκροί και έξι τραυματίες σε αεροπορικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σήμερα σε αεροπορικό βομβαρδισμό σε μια κατοικημένη ζώνη του Χαρκίβ (Χάρκοβο), στην ανατολική Ουκρανία, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

    Η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ανέφερε στο Facebook ότι «οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, έξι τραυματίστηκαν και 38 διασώθηκαν» μετά το πλήγμα που δέχτηκε ένα κτίριο διαμερισμάτων. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται οι διασώστες να εργάζονται σε ένα κτίριο, εμφανώς κατεστραμμένο.

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ο βομβαρδισμός του Χαρκίβ του θυμίζει τις επιθέσεις των Σέρβων στο Σαράγεβο, τη δεκαετία του 1990, προσθέτοντας ότι τέτοιες επιθέσεις ενώνουν τον κόσμο εναντίον της Ρωσίας.

    «Μου θυμίζει, αν θυμάστε, τον βομβαρδισμό της αγοράς του Σαράγεβο από τους Σέρβους, τον βομβαρδισμό αθώων ανθρώπων στη Βοσνία, μου δίνει αυτήν την αίσθηση μιας ωμότητας που διαπράττεται σκόπιμα εναντίον ενός αστικού κέντρου», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Εσθονία.

    «Πιστεύω ότι ο κόσμος αηδιάζει με όσα συμβαίνουν και βλέπει ότι είναι αναγκαίο να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα και να στηρίξει τους Ουκρανούς», πρόσθεσε.

    Δείτε Live εικόνα από Κίεβο

    Διαβάστε επίσης

    Το Ρωσικό ΥΠΕΞ απειλεί την Ευρώπη: Οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μείνουν χωρίς σκληρή απάντηση

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε ο βομβαρδισμός στο Κίεβο – Χτυπήθηκε ο Πύργος τηλεπικοινωνιών



    ΣΧΟΛΙΑ