Η κουρδική ένοπλη οργάνωση PKK καταθέτει τα όπλα της, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας αφοπλισμού, που στοχεύει στον τερματισμό μιας από τις μακροβιότερες εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή. 

Μια ομάδα 30 μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν έκαψε τα όπλα της σε μια τελετή στην ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ, στην οποία παρευρέθηκαν αξιωματούχοι από την Τουρκία, την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν, όπως μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά μέσα.

1

Η παράδοση της εξουσίας αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τον αφοπλισμό της οργάνωσης, μετά την ανακοίνωση του PKK τον Μάιο ότι θα διαλυθεί, τερματίζοντας τέσσερις δεκαετίες σύγκρουσης με το τουρκικό κράτος και μετριάζοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή.

Τεράστια τα ποσά που χάθηκαν

Την ίδια στιγμή, η ειρήνη θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία της Τουρκίας, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λένε ότι οι συγκρούσεις έχουν κοστίσει στη χώρα περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των χαμένων ευκαιριών λόγω των στρατιωτικών δαπανών.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν το κόστος στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τη σημερινή ανακοίνωση ως ένα μη αναστρέψιμο σημείο καμπής στη διαδικασία αφοπλισμού, σύμφωνα με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Σύντομα, οι αρχές θα θέσουν σε εφαρμογή έναν μηχανισμό για τη νομική και κοινωνική επανένταξη των μαχητών του ΡΚΚ, στο πλαίσιο της υποστήριξης των προσπαθειών συμφιλίωσης, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί (Devlet Bahceli), ο εθνικιστής σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρώτος ζήτησε συμφιλίωση στα τέλη του περασμένου έτους, δήλωσε ότι οι εξελίξεις είναι σημαντικές όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η όλη διαδικασία ξεκίνησε με το κάλεσμα του Μπαχτσελί τον περασμένο Οκτώβριο, κάτι που εκείνη την εποχή προκάλεσε έκπληξη δεδομένης της ιστορικά σκληρής στάσης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος απέναντι στους Κούρδους και της ένθερμης αντίθεσής του σε προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες.

Παρότι παραμένει ασαφές εάν όλες οι ένοπλες παρατάξεις του ΡΚΚ θα συμμετέχουν στην διαδικασία, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει ζητήσει να μην διαρκέσει περισσότερο από πέντε μήνες.

Βίντεο που δείχνει μέλη του PKK να καίνε τα όπλα τους 

«Τρομοκρατική οργάνωση»

Σημειώνεται ότι η ομάδα, η οποία πήρε για πρώτη φορά τα όπλα το 1984 επιδιώκοντας την κουρδική αυτονομία, χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατική οργάνωση» από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η σύγκρουση έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, με τη βία κατά καιρούς να επεκτείνεται στο γειτονικό Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν.

Σημειώνεται ότι παρόλο που το PKK έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανενεργό εντός της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, τα παρακλάδια του έχουν αποκτήσει τον έλεγχο τμημάτων της βόρειας Συρίας, εν μέσω του εμφυλίου πολέμου της χώρας.

Οι ΗΠΑ θεωρούν το YPG, μια κουρδική πολιτοφυλακή που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ως βασικό σύμμαχο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, και έχει πρόσφατα πιέσει για την ενσωμάτωσή τους στον νεοσύστατο συριακό στρατό.

Η Τουρκία από την άλλη, θεωρεί την ομάδα απειλή για την ασφάλεια λόγω των δεσμών της με το PKK.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, περιέγραψε την παράδοση ως «μετάβαση από τη φάση της ένοπλης σύγκρουσης, στη φάση της δημοκρατικής πολιτικής και του δικαίου».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Οτσαλάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε απομόνωση στο νησί-φυλακή Ιμραλί από το 1999.

Ασαφή τα κίνητρα

Εντούτοις, τα κίνητρα πίσω από την απόφαση του PKK να διαλυθεί παραμένουν ασαφή, σημειώνει το Bloomberg, καθώς Τούρκοι και Κούρδοι αξιωματούχοι δεν έχουν δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για τον λόγο αυτής της κίνησης.

Στο αρχικό του μήνυμα τον Μάιο, ο Οτσαλάν απαίτησε μεγαλύτερη αναγνώριση της κουρδικής ταυτότητας και πολιτισμού στο σύνταγμα της Τουρκίας, καθώς και το δικαίωμα στην εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα, ενώ Κούρδοι πολιτικοί επανέλαβαν αυτές τις εκκλήσεις.

Άγνωστο βέβαια είναι το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η κυβέρνηση Ερντογάν για να ικανοποιήσει αυτές τις προσδοκίες.

Μάλιστα, η Άγκυρα δεν έχει συμφωνήσει επίσημα σε καμία από τις απαιτήσεις.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να εκφωνήσει μια «ιστορική ομιλία» το Σάββατο το πρωί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος AK, Ομέρ Τσελίκ (Omer Celik), χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης: 

Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν αποκλείει κάθε ενδεχόμενο εγκαθίδρυσης σχέσεων με το Ισραήλ

Alibaba: Χάνει τη μάχη του ανταγωνισμού στην Κίνα; «Καπνός» έγιναν $100 δισ. 

TikTok: Η Κίνα αρνείται ότι γίνεται παράνομη αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων χρηστών