• Διεθνής πολιτική

    Πέτρος Κόκκαλης: Ανήθικες και βλακώδεις οι νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων

    • NewsRoom
    Πέτρος Κόκκαλης

    Πέτρος Κόκκαλης


    «Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι άνευ αντικειμένου, αφού σύντομα δεν θα υπάρχει αγορά για το προϊόν τους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πέτρος Κόκκαλης, στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια του ΕΚ, για τους Ευρωπαϊκούς Κλιματικούς Στόχους το 2040.

    Ο ευρωβουλευτής υπενθύμισε το διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως αυτό συμφωνήθηκε στη παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα:

    «Πριν λίγες εβδομάδες στην COP28, τα 27 κράτη της ΕΕ δεσμευτήκαμε απέναντι στον κόσμο και τη νέα γενιά για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων».

    Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε, έχουμε κάνει το καθήκον μας με τον κλιματικό νόμο, που προέβλεψε την ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή και μας καλεί να ορίσουμε τον στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2040 κατά τουλάχιστον 90% σε σχέση με το 1990.

    Στο σημείο αυτό επέκρινε την Ελλάδα, η οποία – όπως και κάποια άλλα κράτη -δεν έχει ορίσει ανεξάρτητες επιστημονικές επιτροπές στον εθνικό κλιματικό της νόμο. «Δίχως την προσήλωση στην επιστήμη δεν μπορούμε να επιτύχουμε ούτε τους κλιματικούς στόχους, ούτε να έχουμε πολιτικές δίκαιης κοινωνικής μετάβασης, ούτε να αδράξουμε την οικονομική ευκαιρία ως χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

    Υιοθέτησε μάλιστα έντονους τόνους όταν αναφέρθηκε στο θέμα των εξορύξεων, λέγοντας ότι «κάποια ελάχιστα κράτη μέλη, ανάμεσα τους και πάλι δυστυχώς η Ελλάδα, προχωρούν ακόμα και σήμερα σε νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων, κάτι που εκτός από ανήθικο είναι και επενδυτικά τουλάχιστον βλακώδες εν όψει των στόχων του 2040».

    Απευθυνόμενος στην ολομέλεια ζήτησε «να αντιμετωπίσουμε με θάρρος την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας και να ανοίξουμε το δρόμο για ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές».

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Η επίσκεψη του Χάρι ξαναγεννά την ελπίδα για μια βασιλική συμφιλίωση

    Δόμνα Μιχαηλίδου: Υπερδιπλασιάζουμε τους γιατρούς του ΚΕΠΑ και αυξάνουμε τις ειδικότητες

    Αυγενάκης: H Κομισιόν έκανε δεκτές αλλαγές που ζήτησε η Ελλάδα στην ΚΑΠ



    ΣΧΟΛΙΑ