• Διεθνής πολιτική

    Πενγκ Λιγουάν: Ποια είναι η κομψή Πρώτη Κυρία της Κίνας

    • NewsRoom

    Η σύζυγος του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, Πενγκ Λιγουάν


    Εντυπωσίασε με την κομψή εμφάνισή της και σε αυτό το ταξίδι στην Ελλάδα, πλάι στον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

    Ο λόγος για την ιδιαίτερης χάρης και ομορφιάς Πενγκ Λιγουάν που τράβηξε τα βλέμματα, στο πλάι του Πρόεδρου της διεθνούς  υπερδύναμης που επισκέπτεται σήμερα τη χώρα.

    Η σύζυγος του Προέδρου Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου Βλασία Πελτσεμή με τη σύζυγό του Σι Τζινπίνγκ Πενγκ Λιγουάν

    Σε αντίθεση με τις προηγούμενες Πρώτες Κυρίες της Κίνας, δεν μένει στο παρασκήνιο. Στο πλευρό του Προέδρου της Κίνας στις επίσημες επισκέψεις του, έχει φωτογραφηθεί πλάι στις Πρώτες Κυρίες των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου και εντυπωσιάζει κάθε φορά, ενώ, όπως αναγνωρίζεται,  η ευχάριστη και κομψή εικόνα της έχει συμβάλει σημαντικά για την αλλαγή του προφίλ του θεσμού του Προέδρου στην Κίνα.

     

     

    Για δεκαετίες εμφανιζόταν σε κρατικά τηλεοπτικά προγράμματα της Κίνας, τραγουδώντας λαϊκά άσματα που εκθείαζαν τα θαύματα της Κίνας. Ωστόσο, όταν έγινε Πρώτη Κυρία άλλαξε ζωή και κατάφερε να βρεθεί στο επίκεντρο των διεθνών Μέσων.

    Όταν παντρεύτηκε τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, παρατηρητές της εποχής εξέφρασαν την ελπίδα ότι η διασημότητα Πενγκ Λιγουάν θα καθιστούσε τη μυστικιστική κομμουνιστική ηγεσία πιο προσιτή.

    «Η εικόνα του ΚΚΚ ήταν πολύ βαρετή και οι ηγέτες συμπεριφέρονταν σαν ρομπότ ως μέρος της κρατικής μηχανής χωρίς καμία γοητεία», ανέφερε ο Λι Γινε, κοινωνιολόγος στο think tank της κινεζικής ακαδημίας στο Πεκίνο των Κοινωνικών Επιστημών. «Η Πενγκ Λιγουάν αναμενόταν να φέρει κάτι διαφορετικό στην ηγεσία», πρόσθετε.

     Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC συγκρίθηκε με την πρώην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι.

    Οι δυο τους συναντήθηκαν το 1986, όταν εκείνη ήταν ήδη διάσημη τραγουδίστρια και εκείνος αναπληρωτής δήμαρχος της Xiamen και διαζευγμένος. Ενα χρόνο μετά, Σι Τζινπίνγκ και Πενγκ Λιγουάν παντρεύτηκαν, τον Σεπτέμβριο του 1987. Η τελετή δεν ήταν μεγάλη και στο δείπνο που ακολούθησε είχαν δίπλα τους μερικούς αγαπημένους φίλους και συναδέλφους.

    Ως μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο Σι χρειαζόταν να βρίσκεται συνεχώς σε επιθεωρήσεις εργασίας, ενώ η Πενγκ Λιγουάν άφησε το δικό της στίγμα στη μουσική της χώρας, ταξιδεύοντας με τις παραστάσεις της. Παρόλο που πολλές φορές έπρεπε να είναι χωριστά, οι δυο τους γνώριζαν πως η σχέση τους διέπεται από κατανόηση και αγάπη.

    Οπως αναφέρει το China Daily, μια χειμωνιάτικη ημέρα στην επαρχία Φουτζιάν όπου δούλευε ο Σι Τζινπίνγκ, η Πενγκ του έραψε ένα πάπλωμα. Από την άλλη, όταν εκείνη εργαζόταν στο Gala Spring Festival Gala, ο Σι της έφτιαξε ζυμαρικά και την περίμενε να επιστρέψει για να φάνε μαζί.

     

    Η Πενγκ Λιγουάν, που ονομαζόταν «The Pey’s Fairy», προσχώρησε στον Κινέζικο Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό νωρίς στην καριέρα της και συνέδεσε το όνομά της με τους διασκεδαστές που ενέκρινε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Εμφανιζόταν συχνά στην κρατική τηλεόραση τραγουδώντας προπαγανδιστικά κομμάτια με τίτλους όπως Plains of Hope και People From Our Village. «Πιθανότατα το 90% των τραγουδιών της συγχαίρουν το Κομμουνιστικό Κόμμα και τα υπόλοιπα υμνούν τη θαυμάσια ζωή μας», εξηγεί μουσικός κριτικός Qi Youyi, με σαρκαστικό ύφος, όπως σημειώνει το BBC.

    Πλέον, η Πενγκ Λιγουάν σπάνια εμφανίζεται στη σκηνή, δίνοντας το «παρών» μόνο σε σημαντικά γκαλά της κρατικής τηλεόρασης. «Αν και το όνομά της παραμένει γνωστό, η μουσική της εκτιμάται κυρίως από άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, λέει η He Li, προσθέτοντας: «Οι άνθρωποι που αγαπούν τα τραγούδια της γεννήθηκαν σε μια εποχή που υπήρχε ελάχιστη ποικιλία μορφών τέχνης και ραδιοφωνικών σταθμών. Δεν υπήρχε μεγάλη γκάμα μορφών διασκέδασης, εάν έπαιζε σήμερα δεν θα την ήθελαν τόσοι πολλοί».



    ΣΧΟΛΙΑ